Obavijesti

News

Komentari 193

Markotić: 'Kod mladih ima puno neprepoznatih slučajeva zaraze'

Markotić: 'Kod mladih ima puno neprepoznatih slučajeva zaraze'
1

U protekla 24 sata zabilježeno je 28 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 561

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.34

Zbog partijanja u Los Angelesu vlasti će isključivati vodu i struju u kućama

Gradonačelnik Los Angelesa, Eric Garcetti rekao je da će grad biti ovlašten isključiti vodu i struju na objektima u kojima se održavaju velike zabave i okupljanja unatoč donesenim mjerama. 

Kućne zabave postale su noćni klubovi u brdima. Fokus će biti na okupljanjima koja predstavljaju značajne javne opasnosti, kaže Garcetti. 

Ovo pravilo stupa na snagu u petak. 

Kalifornija je najteže pogođena savezna država u Americi. Zabilježili su preko 532.000 slučajeva zaraze korona virusom. 

Državne vlasti izvijestile su o 9.872 smrtna slučaja od posljedica korone. 

Los Angeles i dalje bilježi najveći broj zaraženih, prema najnovijim podacima brojka se popela na 197.912 oboljelih. 

20.52

WHO: 'Korona virus je pomaknuo granice zdravstvenog sustava' 

Korona virus je 'tragičan podsjetnik' kako jedna bolest može prouzrokovati nesigurnost i nestabilnost u svijetu te koliko je bitno ulagati u zdravstvo, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije(WHO), Tedros Adhanom, piše CNN.

- Pandemija korona virusa promijenila je naš svijet. Testirao je našu političku, ekonomsku, kulturnu i socijalnu infrastrukturu. Pomaknuo je granice našeg zdravstvenog sustava i u tome nije poštedio niti jednu zemlju - objašnjava. 

- Svijet je naučio lekciju da mora ulagati u pripremljenost za pandemiju i klimatsku kriuzu. Trebamo biti spremni kako se ne bi dogodila ogromna šteta - zaključio je Tedros i dodao: 

- Nijedna država se ne može sama boriti protiv ovog virusa. Njegovo postojanje bilo gdje ugrožava živote i sredstav za život.

19.43

Markotić: 'Kod mladih ima puno neprepoznatih slučajeva zaraze'

O tome koliko su mladi problem u širenju virusa više je za Dnevnik Nove TV rekla gošća prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

- Na sreću, brojevi padaju, ali treba biti jako svjestan da je svako okupljanje i svako ne pridržavanje mjera može dovesto do povećanog broja novih oboljelih - kazala je Markotić i dodala da broj infciranih mladih s težim oboljenjima zabilježen i u svijetu.

- Problem je u zatvorenim prostorima, teško je održati koncentraciju virusa. Ako je prostor otvoren, lakše je. Sada smo na prosjeku od 42 do 46 godina. Pomaka nema, vjerojatno zbog toga što je kod mlađe populacije dosta neprepoznatih slučajeva - dodala je.

Navodi da je kod mladih većina, do 90 posto oboljelih blaže do srednje teške kliničke slike.

- Velika je aktivnost, velika su okupljanja, treba biti oprezan - navela je Markotić.

- Mladi su interaktivni, bitno je da oni koj se disciplinirano ponašaju povuku i one koji su manje disciplinirani - smatra Markotić.

Za cjepivo navodi da će proći dosta vremena dok ga budemo imali.

- Vjerojatno će na tržištu biti sredinom iduće godine - rekla je Markotić.

18.32

Vinkovci: Hospitalizirani svi pozitivni korisnici Doma za starije "Grim"

Svih 14 korona virusom zaraženih osoba iz vinkovačkog Doma za starije i nemoćne "Grim" hospitalizirani su u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici, a još uvijek nije utvrđeno na koji je način virus ušao među korisnike doma.

Po riječima epidemiologinje Ankice Ilić iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, među zaraženima je 13 korisnika i jedna djelatnica "Grim 2", a prva saznanja da se se nešto događa u Domu dobivena je 4. kolovoza kada je jedna korisnica doma hospitalizirana u vinkovačkoj bolnici.

Ilić: Dom je u kraranteni

- Toga smo dana odmah uzeli briseve svih korisnika kao i djelatnika koje smo zatekli na radnom mjestu. Po dobivanju nalazi svi pozitivni smješteni su u bolnicu - kazala je Ilić u četvrtak na konferenciji za novinare dodajući kako još uvijek nije utvrđen inicijalni bolesnik te su i "Grim 1" i "Grim 2" stavljeni u karantenu.

Na pitanje novinara je li moguće da je virus u dom unio netko od posjetitelja kojih je, kako se moglo čuti, bilo u domu, Ilić je kazala kako nije u stanju to potvrditi, ali kako su posjete same po sebi rizična pojava.

Načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić rekao je da je stožer još ranije, na početku pojave korona virusa, tražio od vlasnika domova za starije i nemoćne osobe u toj županiji da sve potencijalne rizike svedu na minimum.

- Je li virus među korisnike ovoga doma došao od djelatnika ili ne, pokazat će vrijeme i analiza koju ćemo napraviti - rekao je Kelić.

Kelić: Može biti i gore, slijede sportska natjecanja

Ustvrdio je da situacija s korona virusom u Vukovarsko-srijemskoj županiji može biti i gora jer, dodao je, ne treba zaboraviti da slijede brojna sportska natjecanja.

- Ne trebamo se zavaravati kako se koronavirus događa nekome drugome. Moramo svi biti krajnje ozbiljni - dodao je.

Izvijestio je da je informaciju o korona virusu u Domu "Grim" stožer dobio sinoć te su provedena testiranja među 60 korisnika Doma koji ima dva objekta "Grim 1" i "Grim 2" s time da su pozitivne osobe registrirane samo u objektu "Grim 2".

Vukovarsko-srijemski župan i predsjednik Stožera Božo Galić upozorio je na ozbiljnost situacije ocijenivši je zabrinjavajućom te je pozvao građane županije da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka.

17.56

Norveška vratila Francusku u crvenu zonu, karantena obvezna

Norveška je u četvrtak objavila da je vratila Francusku u crvenu zonu zbog ponovnog razbuktavanja slučajeva korona  virusa, čime desetodnevna karantena postaje obvezna za sve putnike iz Francuske u tu skandinavsku zemlju.

Nova odluka odnosi se i na Švicarsku, Monaco i Češku kao i na dvije švedske regije jer je broj novih slučajeva Covida-19 u posljednja dva tjedna premašio 20 na 100.000 stanovnika, precizira ministarstvo vanjskih poslova.

Komentari 193