News

Komentari 31

Fekalije kod Brijuna vide se i iz svemira: 'Sustav je zastario...'

Fekalije kod Brijuna vide se i iz svemira: 'Sustav je zastario...'

Iako je riječ o starijim fotografijama, činjenica je da u blizini perojske luke već godinama u funkciji zastarjeli sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

Zagađenje mora u neposrednoj blizini perojske lučice Portić u Isti, bilo je vidljivo i iz Svemira. Svjedoče o tome i satelitske snimke Google Mapsa nedaleko od starog kanalizacijskog ispusta kod Vodnjana snimljene u ožujku ove godine. Kako neslužbeno doznaje Glas Istre, u trenutku kada su snimke napravljene najvjerojatnije je došlo do ispuštanja fekalija u more koje su plutale i širile se prema nacionalnom parku Brijuni.

Iako je riječ o starijim fotografijama, činjenica je da u blizini perojske luke već godinama u funkciji zastarjeli sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Sustavom na području Vodnjana upravlja pulsko trgovačko društvo Pragrande na čijem je čelu direktor pulske Herculanee Igor Stari čije su očitovanje u Glasu Istre zatražili.

Stari je pojasnio da se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda nalazi sjeverno od naselja Peroj na oko 300 metara od mora.

- Postojeći uređaj i ispust izgrađeni su za potrebe vremena kad su projektirani te u skladu s ondašnjim standardima. Uređaj s ispustom izgrađen je i pušten u pogon krajem osamdesetih godina. Položaj, duljina i dubina ispusta definirani su tadašnjom projektnom i studijskom dokumentacijom, sukladno kojoj se otpadne vode u more ispuštaju putem podmorskog ispusta dužine 594 metra na dubinu od 12 metara. Sukladno Zakonu o vodama, za ispuštanje otpadnih voda potrebna je vodopravna dozvola koju je potrebno periodički obnavljati, a izdaju je Hrvatske vode. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda uključujući i cijeli sustav Pula sjever, ima važeću vodopravnu dozvolu koja vrijedi do 31. prosinca 2023. godine.

Najčitaniji članci