Obavijesti

News

Komentari 31

Fekalije kod Brijuna vide se i iz svemira: 'Sustav je zastario...'

Fekalije kod Brijuna vide se i iz svemira: 'Sustav je zastario...'
1

Iako je riječ o starijim fotografijama, činjenica je da u blizini perojske luke već godinama u funkciji zastarjeli sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

VIDEO

Zagađenje mora u neposrednoj blizini perojske lučice Portić u Isti, bilo je vidljivo i iz Svemira. Svjedoče o tome i satelitske snimke Google Mapsa nedaleko od starog kanalizacijskog ispusta kod Vodnjana snimljene u ožujku ove godine. Kako neslužbeno doznaje Glas Istre, u trenutku kada su snimke napravljene najvjerojatnije je došlo do ispuštanja fekalija u more koje su plutale i širile se prema nacionalnom parku Brijuni.

Iako je riječ o starijim fotografijama, činjenica je da u blizini perojske luke već godinama u funkciji zastarjeli sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Sustavom na području Vodnjana upravlja pulsko trgovačko društvo Pragrande na čijem je čelu direktor pulske Herculanee Igor Stari čije su očitovanje u Glasu Istre zatražili.

Stari je pojasnio da se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda nalazi sjeverno od naselja Peroj na oko 300 metara od mora.

- Postojeći uređaj i ispust izgrađeni su za potrebe vremena kad su projektirani te u skladu s ondašnjim standardima. Uređaj s ispustom izgrađen je i pušten u pogon krajem osamdesetih godina. Položaj, duljina i dubina ispusta definirani su tadašnjom projektnom i studijskom dokumentacijom, sukladno kojoj se otpadne vode u more ispuštaju putem podmorskog ispusta dužine 594 metra na dubinu od 12 metara. Sukladno Zakonu o vodama, za ispuštanje otpadnih voda potrebna je vodopravna dozvola koju je potrebno periodički obnavljati, a izdaju je Hrvatske vode. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda uključujući i cijeli sustav Pula sjever, ima važeću vodopravnu dozvolu koja vrijedi do 31. prosinca 2023. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović