News

Komentari 0

Félicette, prva mačka u svemiru, sada je od mnogih zaboravljena

Félicette, prva mačka u svemiru, sada je od mnogih zaboravljena

Bila je specifičan astronaut, teška malo preko dva kilograma, a za Francuze je značila pokušaj sudjelovanja u svemirskoj utrci u kojoj su prednjačili SAD i SSSR

Mačka Félicette cijeli je život provela na ulicama Pariza, a jedna je od 14 mačaka koje su trenirali francuski znanstvenici za putovanje u svemir. Tako su je 1963. godine prvu odabrali za putovanje zbog mirnog karaktera i male težine. U listopadu, iste godine, provela je 15 minuta u letu prema zvijezdama, a onda se sigurno vratila na zemlju.

Nažalost, njezino je putovanje zaboravljeno, za razliku od psa Laike i čimpanze Hama.

Francuzi su 60- ih, kada su SSSR i SAD konstantno radili na unaprjeđenju putovanja u svemir, shvatili da njihov program dosta zaostaje. To ih je potaknulo na slanje štakora u svemir, ali opet su zaostajali jer su Rusi već 1957. godine u svemir poslali Laiku, a 1961. godine Amerikanci su na putovanje poslali čimpanzu Hama. Problem za Francuze stvaralo je i to što štakori u svemiru nisu mogli znanstvenicima ponuditi nova znanja. Cilj slanja životinja u svemir bio je razumijevanje posljedica koje takvo putovanje može imati za ljude. Francuzi su se zato okrenuli prema mačkama.

- Mačke su široko upotrebljavali za istraživanja neuropsihologije tog vremena- objasnio je Michael Viso, bivši veterinar i voditelj egzobiologije u Nacionalnom centru za svemirske studije u Francuskoj.

 Imalo je smisla upotrebljavati životinje koje su znanstvenici već razumjeli. Félicette  je, zajedno sa 13 ženskih mačaka, bila podvrgnuta testovima koji su trebali pokazati kako mačke reagiraju na let svemirom. S elektrodama u mozgu, nekoliko mjeseci su prolazile kroz zatočenje, glasne raketne zvukove, pa čak i centrifugiranje. Na kraju je Félicette bila jedna od šest izabranih za let.

- Félicette je bila prava mačka za taj posao- rekao je jedan od znanstvenika CERMA- Bilo kakva panična reakcija bi ju diskvalificirala iz programa jer se tada njezini moždani signali ne bi mogli pročitati- prenosi ati.

Njezina slava nije dugo potrajala. Uskoro nakon povratka na zemlju znanstvenici su je eutanazirali kako bi mogli proučavati njezin mozak. Postavlja se pitanje zašto je zaboravljena, za razliku od drugih životinja poslanih u svemir. 

- Mislim da je razlog način na koji se odigrala povijest- rekao je Robert Pearlman, svemirski povjesničar.

Naime, Francuzi nikada nisu poslali čovjeka u svemir. Kasnije su se udružili s Europskom svemirskom agencijom, no njihovi su uspjesi prigušeni pored uspjeha SSSR- a i SAD- a.

U posljednje vrijeme Francuzi ipak rade na tome da ljudi ne zaborave na Félicette. Shodno tome, nova zvjezdarnica u Francuskoj nosit će ime ove poznate mačke, a njezin lik bit će logo zvjezdarnice.

 

Najčitaniji članci