Tech

Komentari 3

Rusi se vraćaju svemirskom turizmu: Japanski milijarder leti na ISS, a vodi i svog asistenta

Rusi se vraćaju svemirskom turizmu: Japanski milijarder leti na ISS, a vodi i svog asistenta

Maezawin let okončat će više od 10 godina dugu stanku u primanju turista u svemirski program. No, u listopadu je u svemir letjela i glumica kako bi snimali prvi igrani film u svemiru

Rusija će u srijedu poslati japanskog milijardera Yusakija Maezawu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) čime se Moskva vraća u biznis svemirskog turizma nakon desetljeća pauze.

Jedan od najbogatijih Japanaca, 46-godišnji Maezawa poletjet će s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu u pratnji svog asistenta Yozoa Hiranoa.

Time će se okončati više od deset godina duga stanka u primanju turista u ruski svemirski program, od leta suosnivača kanadskog Cirque du Soleila, Guya Lalibertea, 2009. godine.

Space flight participants pose for a picture following a meeting of the State Commission in Baikonur

Međutim, ruska svemirska agencija Roskosmos u listopadu je prvi put u povijesti na ISS poslala glumicu Juliju Peresild i redatelja Klima Šipenka, koji su ondje, u pokušaju da pobijede suparnički holivudski projekt, snimali scene za prvi film u svemiru.

Maezawin odlazak u svemir zbiva se u izazovnom vremenu za Rusiju čiji se svemirski turizam trenutno bori da ostane relevantan i održi korak sa zapadnom konkurencijom u modernoj svemirskoj utrci.

Prošle godine je američka tvrtka SpaceX, čiji je vlasnik Elon Musk, ukinula ruski monopol na letove s ljudskom posadom na ISS nakon što je ondje poslala astronaute u svojoj Crew Dragon kapsuli.

To je, međutim, oslobodilo mjesta u ruskim Sojuzima koje je zakupila NASA, što je Moskvi omogućilo da prihvati turiste duboka džepa, Maezawu među njima.

Sojuzom, letjelicom s tri sjedala, upravljat će 44-godišnji ruski kozmonaut Aleksandar Misurkin, koji je bio već na dvije misije na ISS-u.

Maezawa i Hirano će provesti 12 dana na svemirskoj stanici tijekom kojih će dokumentirati svoje putovanje, a ono će biti dostupno na Maezawinom YouTube kanalu gdje ima više od 750.000 pratitelja.

Maezawa je osnivač najvećeg japanskog internetskog trgovačkog centra i prema Forbesovoj listi trideseti je najbogatiji čovjek u zemlji.

Maezawa i Hirano su posljednjih nekoliko mjeseci proveli trenirajući u Star Cityju, gradu izvan Moskve u kojemu su se pripremale generacije sovjetskih i ruskih kozmonauta.

U partnerstvu s američkom tvrtkom Space Adventures, Rusija je dosad u svemir poslala sedam bogatih turista. Maezawa i Hirano bit će prvi iz Japana.

Amateri oko Mjeseca

A specialist prepares the Soyuz MS-20 spacecraft for the new International Space Station (ISS) crew at the launchpad ahead of its upcoming launch, at the Baikonur Cosmodrome

Maezawino lansiranje dogodit će se pri kraju godine koja se smatra prekretnicom za putovanja amatera u svemir.

U rujnu je SpaceX izveo povijesni let u misiji pod nazivom Inspiration4 u kojoj su odveli prvu potpuno civilnu posadu na trodnevno putovanje oko Zemljine orbite.

Tvrtka osnivača Amazona Jeffa Bezosa, Blue Origin, završila je dvije misije izvan Zemljine atmosfere. Među putnicima su bili 90-godišnja zvijezda Zvjezdanih staza William Shatner i Bezos.

Ubrzo nakon toga je milijarder Richard Branson otputovao je svojim svemirskim brodom Virgin Galactic na nekoliko minuta u svemir. Navedena putovanja najavljuju mnoga slična u budućnosti.

SpaceX 2023. godine planira odvesti osam astronauta amatera na put oko Mjeseca, koji Maezawa financira i u njemu sudjeluje.

Rusija je također najavila da će odvesti više turista na ISS te jednom od njih planira ponuditi šetnju svemirom.

Za Rusiju je zadržavanje titule vrhunske svemirske nacije stvar nacionalnog ponosa koji proizlazi iz njezinih postignuća iz sovjetskog doba i rivalstva s Amerikom.

Sovjeti su u mnogočemu bili prvi u svemiru. Njihova su ostvarenja, primjerice, prvi satelit, prvi muškarac i prva žena u svemiru i prva svemirska šetnja.

No, posljednjih nekoliko godina ruski svemirski program je nazadovao, a samo neki od razloga za to su korupcijski skandali i neuspješna lansiranja, ali se suočio i sa smanjivanjem državnih financija.

Iako su najavljeni novi projekti, poput leta na Veneru, industrija se i dalje oslanja na sovjetsko dizajniranu tehnologiju pa okvir i izvedivost projekata ostaju nejasni.

 

(Hina) xbas ydj