Obavijesti

News

Komentari 10

Festival FALIŠ: 'Forcades je naš odgovor na Željku Markić'

Festival FALIŠ: 'Forcades je naš odgovor na Željku Markić'
6

Od 3. do 6. rujna u Šibeniku traje jedinstveni Festival alternative i ljevice, drugi po redu 'FALIŠ'. Predstavit će se lijevo orijentirani intelektualci, novinari, filozofi...

VIDEO

U srijedu u Šibeniku počinje, barem u lokalnim okvirima, jedinstveni Festival alternative i ljevice, drugi po redu 'FALIŠ'. Kako kažu organizatori, radi se o najjužnijem ljevičarskom festivalu. Od 3. do 6. rujna, na trgu Mala loža, u Gradskoj knjižnici i caffe baru Domald pred šibenskom publikom će se predstaviti lijevo orijentirani hrvatski i svjetski intelektualci, novinari, filozofi, umjetnici... 

Zvijezda festivala Teresa Forcades

Zvijezda prošlogodišnjeg FALIŠ-a bio je Tariq Ali, britanski ljevičar i aktivist kojem je band Rolling Stones posvetio pjesmu "Street Fighting Man", autor niza knjiga, od kojih je u Hrvatskoj najpoznatija "Sukob fundamentalizama', a ove godine je to Teresa Forcades, španjolska časna sestra Benediktinka. Po struci liječnica i teologinja, Forcades je nova ikona europske ljevice, radikalna je kritičarka kapitalizma, konzumerizma i militarizma, bankarskog sustava i mjera štednje, koja kritizira i samu Crkvu, a aktivna je feministica i zagovornica prava žena na pobačaj, te katalonske neovisnosti.

- Konkretno, rekao bih da je Teresa Forcades naš odgovor na Željku Markić i sve ono što ne valja u našoj crkvi. Pokazalo se da je ovogodišnji Fališ iskoračio iz očekivanih okvira, s jedne strane s Teresom gdje smo se počeli baviti religijom, na jedan najozbiljniji mogući način. Imamo 90 posto vjernika u državi koji su osuđeni, na žalost, na ono što propovijeda službeni crkveni nauk, a to najčešće nauk koji korijene vuče iz tradicije, konzervativizma, a koketira s kojekakvim referendumima, ograničava ljudska prava manjinama svih vrsta. Teresa Forcades tu zaista dolazi kao neka vrsta protuotrova, koji je neočekivan za osobu koja stiže iz crkve. Velik broj vjernika iz Hrvatske, da mogu potražili nešto drugo, ne bi slijedili nauk crkve kakav im se prezentira. Upravo Teresa pokazuje nešto drugo, da u kršćanstvu još od početka postoji ideja emancipacije, egalitarnosti, solidarnosti, nečega što je crkva zaboravila. Borimo se za jedno redefiniranje nauka kršćanstva u društvu - rekao nam Srećko Horvat, koji je zajedno s Krunom Lokotarom i Emirom Imamovićem Pirkeom organizator festivala.

Alternativa mainstream politici

Na pitanje čemu je Fališ alternativa, Emir Imamović Pirke kaže da oni kao ljevičari nisu alternativa desnici, koja je u Hrvatskoj, ma kako ponekad glasna bila, zapravo marginalizirana.

- Alternativa smo mainstream politici u kojem se izbori događaju da bi sve ostalo isto. Kod nas postoji vrlo širok centar i to je problem. Ivica Todorić je sveta krava, totem hrvatskog društva i nikad se nećemo pitati kako je on postao to što je i je li normalno da žena za 2700 kuna žena radi 24 sata u kiosku. To je ono čemu je Fališ alternativa. Nije baš neka nauka biti alternativa HČSP-u ili HSP-u ASjer je to više pitanje mentalnog zdravlja nego nekog političkog opredjeljenja - kaže Pirke.

Cilj politizirati zajednicu, potaknuti je da razmišlja

Cilj ovog festivala je, Lokotarovim riječima, politizirati zajednicu, potaknuti je da sama razmišlja o svojoj budućnosti, politizirati je na način da se aktivira.

- Kad se kaže alternativa to je zapravo odgovor na onu Tačeričinu da nema alternative. Alternativa stvarno postoji. Neoliberalizam kao dogma svih dogmi, obučena ovako ili onako, je zapravo taj mainstream na različite načine i naprosto je povijesno i praktično dokazano da ima alternative, a sigurno će se dokazivati i dalje, jer društveni procesi su dinamični a društvo promjenjivo. Mi festivalom sudjelujemo u tim promjenama, mi ih formiramo - pojašnjava Lokotar.

U nedjelju, kad FALIŠ završi, kažu organizatori, kapitalizam neće nestati, niti će postati ljepši ili humaniji. Ne očekuju da će promijeniti svijet i ukinuti kapitalizam, ali će učiniti da se ljudi koji razmišljaju drugačije ne osjećaju izolirano.

U Šibeniku će, tako, od 3. do 6. rujna, uz Teresu Forcades, gosti festivala imati priliku susresti Andreja Nikolaidisa, Kristijana Mirića, Damira Avdića i druge, a organizatori ogromnu vrijednost ovogodišnjeg FALIŠ-a vide u tzv. popratnom programu. Uspjeli su organizirati izložbu privatne zbirke dubrovačkog bitnika, pjesnika, prevoditelj i slikara Voje Šindolića. Ovdje će biti izloženi radovi koje je dobivao na poklon od književnih i glazbenih velikana poput Charlesa Bukowskog, Patti Smith, Jerryja Garcije, Williama S. Burroughsa, Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca i Lawrencea Ferlinghettija.

- To je svjetska ekskluziva - kaže Lokotar.

Srijeda, 3. rujna

18:00, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“

Film: Retrospektiva Gorana Devića: Uvozne vrane (22') i Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (33')

19:00, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“

Instalacija: predstavljanje rada Borka Čelara (predstavljaju: Zdenka Bilušić, Kruno Lokotar)

20:00, Trg Ivana Pavla II / Mala loža

Književna večera: Kristijan Mirić, Informatičar starog kova (predstavljaju: Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke; čita: Kristijan Mirić)

21:00, Trg Ivana Pavla II / Mala loža

Predavanje: Srećko Horvat: Dug naš svagdašnji

22:30, caffe bar Domald

Službeno otvaranje (prodajna izložba kolaža Maše Kolanović iz knjige Jamerika u dobrotvorne svrhe – za šibenske beskućnike)

Četvrtak, 4. rujna

18:00, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“

Film: Retrospektiva Gorana Devića: Sretna Zemlja (51')

19:00, Galerija „Matija“

Izložba likovnih radova: „Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali“ iz arhive Voje Šindolića i kolaž-recital izloženih autora (Kruno Lokotar, Vojo Šindolić)

20:00, Trg Ivana Pavla II / Mala loža

Okrugli stol: Zašto (nas) se Crkva boji? (moderira: Branko Sekulić, sudjeluju: Zoran Grozdanov, Jadranka Brnčić)

21:30, Trg Ivana Pavla II/Mala loža

Književna večera: Selvedin Avdić: Moja fabrika (predstavljaju Selvedin Avdić, Emir Imamović Pirke, Srećko Horvat)

22:30, Trg Ivana Pavla II / Mala loža

Tri pa jedan: književni i ostali razgovori (vodi: Kruno Lokotar; sudjeluju: Goran Dević, Emir Imamović Pirke i Selvedin Avdić;

tema: neposredna proizvodnja umjetnosti)

Petak, 5. rujna

18:00, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“

Film: Retrospektiva Gorana Devića: Tri (26') i Nemam ti šta reći lijepo (30')

20:00, Trg Ivana Pavla II / Mala loža

Vrijeme sporta i profita; razgovor s Ivanom Ergićem (vodi: Damir Pilić)

21:00, Trg Ivana Pavla II / Mala loža

Okrugli stol: Otroci socijalizma (moderira: Ankica Čakardić; sudjeluju: Dalibor Jovanović i Anita Tolić)

22:30, Trg Ivana Pavla II / Mala loža

Koncert: Damir Avdić aka Damir Avdić

Subota, 6. rujna

18:00, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“

Film: Dušan Moravec: Damir Avdić – Pravi čovjek za kapitalizam (53')

20:00, Trg Ivana Pavla II / Mala loža

Predavanje: Andrej Nikolaidis: Topovi utopije

21:30, Trg Ivana PavlaII / Mala loža

Razgovor: Teresa Forcades


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu