News

Komentari 5

Filipini su naredili evakuaciju: Prijeti im 'vulkanski tsunami'

Filipini su naredili evakuaciju: Prijeti im 'vulkanski tsunami'

Vulkan Taal na Filipinima u ponedjeljak je počeo izbacivati pepeo te su se osjetila podrhtavanja, zbog čega je vlast naredila hitnu evakuaciju 8000 stanovnika zbog mogućih opasnih erupcija u nekoliko tjedana

Filipinske vlasti naredile su evakuaciju 8000 stanovnika i otkazani su svi letovi prema Manili nakon što je vulkan Taal u nedjelju počeo izbacivati pepeo i osjetila su se podrhtavanja. 

Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju podigao je razinu sigurnosti zbog vulkana Taal na 'razinu tri' koja upućuje na moućnost 'opasnih erupcija u nekoliko tjedana'. 

POGLEDAJTE VIDEO

Najviša razina je razina pet, kada se već odvija magmatska erupcija. 

Institut je preporučio evakuaciju stanovnika na području vulkana Taal i dvije obližnje 'visokorizične' općine u pokrajini Bantagas te upozorio na 'mogući vulkanski tsunami'.  Iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama rekli su novinarima da je ugroženo oko 8000 stanovnika, a evakuacija je već započela. 

Čelnik Instituta Renato Solidum savjetovao je zajednicama oko jezera Taal da poduzmu predostrožne mjere jer je moguće zagađenje jezera Taal zbog vulkanskih aktivnosti. 

U provinciji Caviti škole se u ponedjeljak zatvaraju, a stanovnike pozivaju da ne izlaze iz kuće. 

Eksplozija i izbacivanje pepela mogli su se vidjeti iz obližnjeg grada Tagaytaya, popularnog turističkog odredišta. 

- Ručali smo kada smo čuli tutnjavu. Vulkan je izbacio užareno kamenje. Nisam očekivao da ću vidjeti takav spektakl, samo smo došli jesti - rekao je Jon Patrick Yen, gost restorana u Tagaytayu.  

Najčitaniji članci