Obavijesti

News

Komentari 5

Filipini su naredili evakuaciju: Prijeti im 'vulkanski tsunami'

Filipini su naredili evakuaciju: Prijeti im 'vulkanski tsunami'
3

Vulkan Taal na Filipinima u ponedjeljak je počeo izbacivati pepeo te su se osjetila podrhtavanja, zbog čega je vlast naredila hitnu evakuaciju 8000 stanovnika zbog mogućih opasnih erupcija u nekoliko tjedana

VIDEO

Filipinske vlasti naredile su evakuaciju 8000 stanovnika i otkazani su svi letovi prema Manili nakon što je vulkan Taal u nedjelju počeo izbacivati pepeo i osjetila su se podrhtavanja. 

Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju podigao je razinu sigurnosti zbog vulkana Taal na 'razinu tri' koja upućuje na moućnost 'opasnih erupcija u nekoliko tjedana'. 

POGLEDAJTE VIDEO

Najviša razina je razina pet, kada se već odvija magmatska erupcija. 

Institut je preporučio evakuaciju stanovnika na području vulkana Taal i dvije obližnje 'visokorizične' općine u pokrajini Bantagas te upozorio na 'mogući vulkanski tsunami'.  Iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama rekli su novinarima da je ugroženo oko 8000 stanovnika, a evakuacija je već započela. 

Čelnik Instituta Renato Solidum savjetovao je zajednicama oko jezera Taal da poduzmu predostrožne mjere jer je moguće zagađenje jezera Taal zbog vulkanskih aktivnosti. 

U provinciji Caviti škole se u ponedjeljak zatvaraju, a stanovnike pozivaju da ne izlaze iz kuće. 

Eksplozija i izbacivanje pepela mogli su se vidjeti iz obližnjeg grada Tagaytaya, popularnog turističkog odredišta. 

- Ručali smo kada smo čuli tutnjavu. Vulkan je izbacio užareno kamenje. Nisam očekivao da ću vidjeti takav spektakl, samo smo došli jesti - rekao je Jon Patrick Yen, gost restorana u Tagaytayu.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.