Obavijesti

News

Komentari 36

Filmska pljačka: Hakeri ukrali 300 milijuna dolara iz banaka

Filmska pljačka: Hakeri ukrali 300 milijuna dolara iz banaka
1

Djelatnici tvrtke Kaspersky Lab vjeruju da je stvarna šteta zapravo čak triput veća, te su napad opisali kao najsofisticiranijim takve vrste u povijesti čovječanstva...

VIDEO

Europski, ruski i kineski hakeri ukrali su oko tri stotine milijuna američkih dolara iz stotinu banaka zahvaljujući posebno napisanom virusu pomoću kojeg su prodrli u sisteme organizacija koje su izabrali za žrtve.

Koliko je zasad poznato, hakeri su slali zaraženu elektronsku poštu zaposlenicima banaka, pa pratili što se odvija na monitorima računala onih djelatnika za koje su utvrdili da su zaduženi za novčane transakcije.

Ukradene iznose su na koncu prebacili na mnogobrojne račune u različitim zemljama, a najviše su oštetili banke u Rusiji, Japanu, Švicarskoj i u SAD-u.

Da se nalaze pod napadom banke su spoznale tek nakon što je u središtu Kijeva jedan od bankomata počeo izbacivati novce, te su brže-bolje angažirale tvrtku za softversku zaštitu Kaspersky Lab čiji su predstavnici nakon preliminarne istrage kazali da šteta od 300 milijuna dolara nije konačna i da bi mogla biti čak triput veća!

- Ovo je vjerojatno najsofisticiraniji napad koji je svijet do sada vidio - izjavio je direktor Kaspersky Laba Chris Doggett, čije tvrtka o svojim saznanjima obavještava Bijelu kuću, FBI i Interpol.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.