Obavijesti

News

Komentari 151

Financirao Ivu? Sa Sinčićevim OIB-om uplaćeno 25.000 kuna

Financirao Ivu? Sa Sinčićevim OIB-om uplaćeno 25.000 kuna
3

Donacija je uplaćena sa Sinčićevim OIB-om i njegovim imenom na uplatnici. Iz Josipovićeva stožera nazvali su Sinčića jer su sumnjali da je donaciju njegova

VIDEO

Predsjednički kandidati Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović su, nakon objave financijskih izvješća za kampanju, proslijedili u državni proračun 266.000 kuna nedopuštenih donacija.

Iako će oboje od države dobiti 2,2 milijuna kuna za refundaciju troškova kampanje, na ovaj način su barem malo vratili u proračun. Zbog pogreški u proceduri ili uplatama izvan roka, novac koji su pojedinci i tvrtke htjeli dati kandidatima završio je u državnoj kasi. Među njima je 25.000 kuna koje je Josipoviću uplatio njegov protukandidat na izborima: Ivan Vilibor Sinčić. Donacija je uplaćena sa Sinčićevim OIB-om i njegovim imenom na uplatnici. Iz Josipovićeva stožera nazvali su Sinčića jer su sumnjali da je donaciju njegova.

- Sinčić je opovrgnuo uplatu. Novac smo proslijedili u proračun - kaže bivša šefica Josipovićeva stožera Tamara Obradović Mazal.

Najveća donacija koju je Josipović proslijedio u proračun je ona obrtnika Ivice Dovođe. On je, kao obrtnik, donirao 150.000 kuna, ali je Josipović smio zadržati tek 30.000 kuna, koliko je limit donacije za građane. A obrti se vode kao fizičke osobe, ne tvrtke. Ostalih 120.000 kuna moralo je u proračun, a Dovođa se mogao samo gristi zbog pogreške. HDZ-ovci su u proračun uplatili 120.000 kuna. Tvrtke poput Hotela Zadar ili Veterinarske stanice Zaprešić uplatile su Kolindi novac danima nakon što je postala predsjednica. To je zabranjeno. Josipović i Grabar Kitarović će iz proračuna do kraja ožujka dobiti po 1,1 milijun kuna. Bivši predsjednik će pokriti manjak od 726.000 kuna iz kampanje u kojoj je potrošio 7,9 milijuna.

- Ostatak ću vratiti donatorima. Ne znam još kojim kriterijima - rekao nam je Josipović. Predsjednica nema minus jer je troškove od 8,3 milijuna pokrila donacijama. Ostat će joj 1,128 milijuna.

- Odlučit će naknadno što će s novcem - odgovorio je njezin glasnogovornik Đurić.

Velika mogućnost manipulacije uplatnicama i donacijama

Sinčićeva uplata bila je potpuno regularna iako je netko lažno koristio njegove osobne podatke. Imala je sve što propisuje zakon. Na uplatnici donacije može se tako navesti bilo čiji javno dostupni podatak: ime, prezime, adresa i OIB te preko poštanske uplatnice dati novac na nečije tuđe ime. Takve šale su skupe, ali je netko potrošio 25.000 kuna.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..