Obavijesti

News

Komentari 3

Fond za zaštitu okoliša: Ponoš dao mandat na raspolaganje

Fond za zaštitu okoliša: Ponoš dao mandat na raspolaganje
1

Podsjetimo, Ponoš, koji je i član Predsjedništva HNS-a, nakon konzultacija s vodstvom stranke, dao je mandat na raspolaganje na sve funkcije u HNS-u

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš objavio je u četvrtak da je dao mandat na raspolaganje, nakon što je dva dana ranije objavio audio snimku prijetnji i uvreda koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu.

"Dajem mandat na raspolaganje i spreman sam se suočiti sa svim posljedicama svoje neprimjerene komunikacije", kazao je Ponoš na konferenciji za novinare u prostorijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Ponoš je na konferenciji za novinare u utorak objavio audiosnimku prijetnji i uvreda koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje.

HNS: Ponoš je dao mandat na raspolaganje na sve funkcije
HNS: Ponoš je dao mandat na raspolaganje na sve funkcije

Ponoš, koji je i član Predsjedništva HNS-a, nakon konzultacija s vodstvom stranke, dao je mandat na raspolaganje na sve funkcije u HNS-u.

Ponoševu ostavku na mjesto direktora Fonda zatražili su HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ćorić će prihvatiti Ponoševu ostavku

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić najavio je u četvrtak da će prihvatiti ostavku čelnika Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša nakon što je objavljena snimka u kojoj Ponoš prijeti predsjedniku Radničkog vijeća Fonda Mislavu Kotarcu.

Ćorić tvrdi da je za zbivanja u Fondu i snimku razgovora Ponoša i Kotarca saznao u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima. Pojasnio je da je Ponoš snimku razgovora dobio iz njegova kabineta i da su mu je njegovi suradnici proslijedili u trenutku kada su shvatili da postoji. Negirao je Ponoševe tvrdnje da za tu snimku zna već godinu dana.

Novinari su ga podsjetili da je Mostov zastupnik Nikola Grmoja rekao da mu je postavio zastupničko pitanje i da je on odgovorio da ga je poslao Vladi 3. svibnja, što je potvrdio. Odbacio je Grmojino tumačenje da je iznošenjem hodograma utopio premijera, zapitavši: „Zašto bi utopio premijera?“.
„Grmoja je postavio zastupničko pitanje 1. travnja 2019. godine, 3. travnja Ministarstvo je zaprimilo pitanje i promptno smo reagirali i zatražili očitovanja gospodina Ponoša, on nam ga je dostavio 10. ili 11. travnja, i mi smo početkom svibnja taj odgovor proslijedili prema Vladi RH. Mislite li da je odgovor gospodinu Grmoji u kojem se gospodin Ponoš referira na stanje u Fondu koji je u konačnici vrlo kratak, da je to nešto što bi premijer u bilo kojem trenutku sakrivao od hrvatske javnosti. Govorimo o jednoj polurečenici“, pojašnjava Ćorić. „Ta snimka je bila u mailu koji je dostavljen na čitav niz adresa. moji suradnici su je detektirali, jer je taj mail bio jako velik, nakon sedam do osam dana“, dodao je.

Predrag Štromar očekuje brzu ostavku Dubravka Ponoša...
Predrag Štromar očekuje brzu ostavku Dubravka Ponoša...


Kazao je i da je Ministarstvo u siječnju poduzelo upravni nadzor u Fondu, zbog napisa u medijima i novinarskih pitanja, što je bilo oko 15. siječnja. „Što se tiče konkretnog razgovora Kotarca i Ponoša, njegovog tona, za njega sam saznao u ponedjeljak, 23. rujna“, dodao je, poručivši da će prihvatiti Ponoševu ostavku koju je danas ponudio.
Ćorić se ne slaže s tumačenjima da mnoge stvari u Fondu „ne štimaju“.

„Ono što se dogodilo u Fondu u posljednjih nekoliko godina je financijska stabilizacija Fonda, niz natječaja kojim smo poduprli čitav niz područja i u tom je kontekstu moja suradnja s gospodinom Ponošem bila korektna“, rekao je ministar.
Osvrnuvši se na problem neefikasnih radnika, ustvrdio je da nije slušao presicu Ponoša, „ali u svakom društvu postoje ljudi koji svjesno izbjegavaju svoje obveze, i takvi ne bi trebali imati mjesta nigdje, no dug je put do toga“.