Obavijesti

News

Komentari 20

Karlovac dobio helidrom, vrijedi preko 2 mil. kuna: Helikopter od Ogulina stigao za 6 minuta

Karlovac dobio helidrom, vrijedi preko 2 mil. kuna: Helikopter od Ogulina stigao za 6 minuta
9

Heliodrom omogućava i noćno slijetanje sa svom potrebnom signalizacijom, te rasvjetnom opremom za sve vremenske uvjete što će značajno utjecati na kvalitetu

VIDEO

- Čestitamo na izgradnji heliodroma kao i na večerašnjoj pokaznoj vježbi koja je bila uistinu impresivna s obzirom da je pokazni pacijent letio 6 minuta sa stadiona u Ogulinu do OB Karlovac što smatramo impresivnim rezultatom. - kazao je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva na svečanom otvorenju heliodroma pri Općoj bolnici Karlovac koji je u četvrtak navečer službeno otvoren slijetanjem policijskog helikoptera i prikazom vježbe MEDIVAC - evakuacije graničnog policajca kojem je zbog novonastalih bolova u trbuhu potrebna hitna liječnička pomoć. 

Uz brojne goste i uzvanike svečanosti je prisustvovao predstavnik Veleposlanstva SAD-a u RH, otpravnik poslova Veleposlanstva Mark Flaming čija je Vlada većinski financirala izgradnju heliodroma vrijednog 2,3 milijuna kuna. Dulibić se zahvalio američkoj Vladi i Veleposlanstvu na donaciji za izgradnju heliodroma u Karlovcu, Zagrebu i Slavonskom Brodu.

Karlovac:  Noćnim pokaznim slijetanjem otvoren helidrom karlovačke Opće bolnice

- Uspostava Hitne helikopterske medicinske službe jedan je od prioriteta ove Vlade, to je bilo i predizborno obećanje. Mi intenzivno radimo u suradnji s Europskom komisijom na uspostavi novog modela HHMS-e i očekujemo do kraja iduće godine da će biti uspostavljena kompletna služba u cijelom području RH, te da ćemo uspostaviti standard - kazao je Dulibić zahvaljujući se partnerima u pružanju Hitne helikopterske medicinske službe, MUP-u i Ministarstvu obrane na dugogodišnjoj suradnji.

Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antića je kazao da je prometni, tranzitni i geostrateški položaj Karlovačke županije nametnuo nužnost izgradnje jednog ovakvog objekta.

- Tu je sjecište i čvorište najvažnijih prometnica koje povezuju Europu sa Jadranskom obalom, blizina granice sa dvije susjedne države, Slovenijom i BiH. Za zbrinjavanje hitnih bolesnika, prijevoz organa za transplantaciju, te prijevoz medicinskog osoblja i opreme u slučaju masovnih nesreća ili katastrofa nužan je hitan zračni prijevoz. Isti skraćuje vrijeme transporta čime se osigurava jednakost pružanja hitne medicinske skrbi. Položaj bolnice Karlovac omogućio je izgradnju objekta na samo nekoliko desetaka metara od ulaza u Hitni objedinjeni bolnički prijem čime se put od helikoptera do ulaza u bolnicu svede na samo nekoliko minuta što povećava mogućnost preživljenja bolesnika. Iz navedenog je vidljivo koliko je ovaj projekt značaj za bolesnike i za daljnji razvoj karlovačke bolnice, ali i Županije i Republike Hrvatske - kazao je ravnatelj Opće bolnice Karlovac dodajući da heliodrom omogućava i noćno slijetanje sa svom potrebnom signalizacijom, te rasvjetnom opremom za sve vremenske uvjete što će značajno utjecati na kvalitetu, te dostupnosti pružene usluge objekta. 

Karlovac:  Noćnim pokaznim slijetanjem otvoren helidrom karlovačke Opće bolnice

Otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH, Mark Flaming je kazao im je drago što mogu pomoći otvaranjem dva heliodroma u Zagrebu i Karlovcu, a upravo heliodrom u Karlovcu je značajan i pomaže zajednicama u čitavoj zemlji na što smo izuzetno ponosi jer su dio tog projekta.

- SAD je duboko posvećen svom partnerstvu sa Hrvatskom i hrvatskim narodom. Ovi heliodromi će biti izuzetno važni da bi se mogle provoditi medicinske operacije 24 sata na dan. One će pomoći zračnim evakuacijama i moći će doseći polovicu hrvatske populacije unutar jednog sata, "zlatnog sata". To je izuzetno važna stvar koja će doista pomoći ljudima. Ovi heliodromi će također pomoći našim zajedničkim vojnim mogućnostima i vježbama omogućavajući evakuacije helikopterom za vrijeme vježbi koje provodimo zajedno sa Hrvatskom na poligonu Slunj - kazao je Flaming. 

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin je kazala da je ovaj heliodrom planiran i priželjkivan desetljećima a zahvaljujući donaciji američkog Veleposlanstva danas svjedočimo i njegovoj realizaciji, te je jedan od osam projekta koje je pomogla američka Vlada i Veleposlanstvo u Karlovačkoj županiji.

Karlovac:  Noćnim pokaznim slijetanjem otvoren helidrom karlovačke Opće bolnice
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava