Obavijesti

News

Komentari 89

Pusti vodu, Donalde: CNN tvrdi da se Trump ovako rješavao povjerljivih dokumenata

Pusti vodu, Donalde: CNN tvrdi da se Trump ovako rješavao povjerljivih dokumenata

Donald Trump oglušio o predsjedničke zakone o vođenju evidencije i često je uništavao dokumente, nacrte i dopise nakon što bi ih pročitao. Bacao bi ih i u WC školjku u rezidenciji Bijele kuće, pišu američki mediji

Agenti FBI-ja upali su na imanje Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, a vijest je izazvala burne reakcije diljem Sjedinjenih Američkih Država. U javnost su procurile fotografije koje prikazuju, kako tvrde američki mediji Axios i CNN, da je Trump povremeno u WC školjku bacao povjerljive dokumente.

Maggie Haberman, novinarka New York Timesa i suradnica CNN-a, objavila je fotografije u svojoj knjizi "Confidence Man", a slike je ranije objavio i Axios.

Kako je ranije izvijestio CNN, Donald Trump oglušio o predsjedničke zakone o vođenju evidencije i često je uništavao dokumente, nacrte i dopise nakon što bi ih pročitao. Bacao bi ih i u WC školjku u rezidenciji Bijele kuće. Otkrili su ga majstori koji su došli kako bi popravili začepljene WC školjke. Optužbe je Trump odbacio, a za Axios je njegov glasnogovornik rekao da je "izvještavanje o toj praksi izmišljeno".

FBI upao na Trumpovo imanje: ‘Provalili su čak u moj sef!’
FBI upao na Trumpovo imanje: ‘Provalili su čak u moj sef!’

Nije jasno na što se dokumenti koji se vide na objavljenim fotografijama, ni tko im je autor. Napisani su crnim markerom na bijelom papiru, a čini se da je riječ o Trumpovom rukopisu. Novinarka NYT-a Haberman je rekla da je jedna slika iz WC-a Bijele kuće.

'Prvi ovakav nalog u američkog povijesti'

Nikada u američkoj povijesti nije postojao ovakav nalog za pretres, rekao je državni odvjetnik okruga Palm Beach Dave Aronberg u današnjem programu BBC Radija 4.

Kaže da je ovo prvi put da je kuća bivšeg predsjednika bila predmet naloga za pretragu i nazvao je to "velikom stvari".

- Lokalna policija i moj ured nisu bili unaprijed obaviješteni. Federalci su stvarno držali ovo u tajnosti" Aronberg vjeruje da će FBI vjerojatno istraživati ​​"namjerno uklanjanje i uništavanje povjerljivih dokumenata koji bi mogli ugroziti nacionalnu sigurnost - kaže Aronberg.

'To je bez presedana'

Američki stručnjak za nacionalnu sigurnost Robert Pape sa Sveučilišta u Chicagu za BBC je rekao da je pretres kuće bivšeg predsjednika na Floridi "bez presedana".

- To znači da je najpoznatiji konzervativni političar u Sjedinjenim Državama - bivši predsjednik, koji će vjerojatno sada biti kandidat za predsjednika - pod ozbiljnom istragom za zločin. To je bez presedana - rekao je Pape.

Trumpovi pristaše bijesni nakon upada FBI-a u njegov dom: A zašto malo ne istražuju i druge?
Trumpovi pristaše bijesni nakon upada FBI-a u njegov dom: A zašto malo ne istražuju i druge?

Viši Trumpov savjetnik u Palm Beachu rekao je za CBS News da se nova potraga federalnih agenata na Mar-a-Lagu odnosila na predsjedničke zapise.

- Ovdje se radi o PRA-u (Zakonu o predsjedničkim dokumentima) - kaže Trumpov izvor, koji je pristao govoriti samo pod uvjetom anonimnosti.

- Kada ste čuli za raciju zbog PRA?. FBI su upravo otišli i uzeli su skoro sve što su mogli - dodao je.

'Vadio sam stvari koje je bacao u smeće'

Trump je imao obrazac zanemarivanja uobičajenih postupaka očuvanja dokumenata, piše CNN. Jednom prilikom tijekom leta avionom Air Force One pitao je novinare želi li netko kopiju njegova održana govora, predloživši da je prodaju na eBayu.

U drugim slučajevima Trump bi zadužio suradnike da u predsjednički avion nose kutije s nepročitanim dopisima, člancima i skicama tvitova kako bi ih on pregledao, a zatim raskomadao na komadiće, piše CNN.

Bivši visoki dužnosnik Trumpove administracije rekao je da bi zamjenik iz Ureda državnog sekretara obično došao izvaditi stvari iz smeća i uzeti ih sa stola nakon što bi američki predsjednik Donald Trump izašao iz sobe.