News

Komentari 10

Fran Poštenjak (30) je prvi hrvatski doktor za drveće...

Fran Poštenjak (30) je prvi hrvatski doktor za drveće...

SAVJETUJE I LIJEČI Fran je upisao studij o drveću u V. Britaniji, te želi pomoći hrvatskim šumama. Odrastao je u obitelji šumara i od malih nogu s roditejima je odlazio na terene

Dok čekićem lupka po deblu javora i bukve u jaskanskom gradskom parku, Fran Poštenjak (30) osluškuje šuplji zvuk koji iznutra dopire.

- Ova stabla treba sanirati što prije jer su potpuno trula i opasna po okoliš - odmah postavlja dijagnozu mladi znanstvenik iz Jastrebarskog, dok nam pokazuje opasno rašljanje na deblu koje mi i ne primjećujemo. Naime, dok većina nas pod krošnjama drveća tek traži zaštitu hlada, Fran Poštenjak je pravi doktor za stabla. Proučava ih, dijagnosticira probleme te ih učinkovito liječi.

Nigdje bez dalekozora


- Odrastao sam u obitelji šumara koji su gotovo cijeli radni vijek proveli u Hrvatskom šumarskom institutu. Diplomirao sam na Šumarskom fakultetu, a s kolegama iz Hrvatske udruge za arborikulturu od 2003. brinem se o stablima u Hrvatskoj te ljudima pokušavam približiti arborikulturu i njezino značenje za društvo općenito - govori nam Fran.

Uz sve to, on ima i svoju tvrtku za brigu o drveću, a upravo je završio i prvu godinu masterstudija urbanog šumarstva i arborikulture na sveučilištu u britanskom Prestonu. Diplomu bi trebao dobiti za godinu i pol.

Fran svakodnevno pomaže vlasnicima stabala da što bolje zaštite svoju zelenu imovinu.

Njegov posao sastoji se i od detaljnih kontrola svakog pojedinog stabla. Ako ide samo u vizualnu kontrolu, na teren će izaći s dalekozorom, čekićem, visinomjerom i promjerkom, a detaljnu kontrolu obavlja rezistografom, arbotomom i poteznim testom.

Na visokim stablima u krošnji Fran brzo uočava simptome poput anomalija rasta zbog djelovanja štetnika, razna plodišta gljiva koje razgrađuju stijenku drva, te razne defekte poput rašlji urasle kore, opasne trule grane i drugo.

Terapija orezivanjem


- Nakon što detaljno pregledam stablo i utvrdim simptome, krećem u njegovo “liječenje”. Orezujemo relativno slabe grane, a gljive i insekte na lišću saniramo raznim fungicidima i pesticidima - govori Fran.

Rado želi pomoći


Posebna briga našeg stručnjaka su hrvatske šume, koje su tijekom godina često zapuštane i loše održavane.
Iako postoje pozitivni pomaci, ističe Fran, manjim korekcijama može se vrlo efikasno podići njega stabala na razinu svjetskih trendova u arborikulturi.

- Znanje i iskustvo rado ću podijeliti s vodećim strukturama i pomoći im da racionalno i efikasno gospodare našim zelenilom - zaključio je Fran.

Najstariji ‘pacijent’

1716 godina staro je drvo masline u Kaštelima koje je pregledao. Datira iz doba rimskog cara Dioklecijana.

- Jako se dobro drži, no ne bi joj štetila intervencija - rekao je Fran.

Najčitaniji članci