Obavijesti

News

Komentari 6

Francuska i Njemačka složne oko rješavanja izbjegličke krize

Francuska i Njemačka  složne oko rješavanja izbjegličke  krize
1

Njemačka i Francuska smatraju da je jedna od najvažnijih zadaća osiguravanje vanjskih granica Europske unije i ponovna uspostava schengenskog sustava

VIDEO

 Njemačka i Francuska dijele jedinstveno stajalište glede rješavanja izbjegličke krize, a jedna od najvažnijih zadaća je osiguravanje vanjskih granica Europske unije i ponovna uspostava schengenskog sustava, istaknuto je tijekom 18. njemačko-francuskih konzultacija na vladinoj razini, koje su u četvrtak održane u francuskom gradu Metzu, na sjeveroistoku zemlje.

"Europska unija mora pod svaku cijenu osigurati svoje vanjske granice kako bi spriječila opasnost zatvaranja nacionalnih granica unutar schengenskog prostora", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za tisak s francuskom predsjednikom Francoisom Hollandeom prilikom 18. njemačko-francuskih konzultacija na vladinoj razini u Metzu.

Merkel i Hollande su najavili kako Francuska i Njemačka izazove izbjegličke krize žele riješiti zajedničkim snagama.

 "Odnos Njemačke i Francuske se temelji na redovitosti i povjerenju", rekao je Hollande.
Oboje državnika je najavilo kako bi nakon sporazuma Europske unije i Turske oko povratka izbjeglica isti sporazum trebalo sklopiti i s Libijom.

 "Libija bi mogla upasti u kaos i krijumčarima ljudi pružiti idealan teren za djelovanje", rekao je Hollande i istodobno najavio podršku EU-a novoj vladi u Libiji.

Merkel je istaknula kako treba uložiti više napora kako bi se bolje osigurala pomorska granica između Turske i Grčke.

 "Ako krijumčari i dalje budu vladali u uskom morskom području između dvije NATO članice, onda nema smisla govoriti o daljnjim mehanizmima poput raspodjele izbjeglica po zemljama Europske unije", rekla je Merkel. Ona je naglasila kako politika EU-a i dalje mora usredotočiti na uklanjanje uzroka izbjeglištva.

Merkel i Hollande su najavili i intenzivniju suradnju u procesu integracije izbjeglice koje će dugotrajno ostati u Europi.

Prije toga su francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault i premijerka njemačke savezne pokrajina Saarland Annegret Kramp-Karrenbauer predstavili zajednički dokument kojim se inicira formiranje zajedničkog francusko-njemačkog integracijskog vijeća.

Francuski predsjednik Hollande je u razgovoru za njemački dnevnik Bild od četvrtka odbacio komentare po kojima "njemačko-francuski motor zastajkuje u radu".

"Ostaje činjenica da se Europa razvija samo ako Francuska i Njemačka koračaju ujednačeno", zaključio je Hollande.

U posljednje vrijeme se u javnosti stekao dojam kako su odnosi između Njemačke i Francuske zahladili nakon žestoke i otvorene kritike francuskog premijera Manuela Vallsa na račun izbjegličke politike Angele Merkel.

Tradicionalni njemačko-francuske konzultacije na vladinoj razini se po prvi put održavaju u Metzu, gradu koji se dugo vrijeme nalazio u sastavu Njemačke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao