Obavijesti

News

Komentari 0

Francuska je potvrdila izbijanje ptičje gripe na farmi pataka

Francuska je potvrdila izbijanje ptičje gripe na farmi pataka

Francusko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je visoko patogena ptičja gripa H5N8 otkrivena na farmi pataka na jugozapadu zemlje potvrđujući izbijanje zaraze na prvoj farmi u Francuskoj ove godine

Zaraza je najprije prijavljena u ponedjeljak, no tada se još nije znalo kojeg je soja virus.

Ptičja gripa brzo se širi Europom, a peradarska industrija je u pripravnosti nakon prijašnjeg izbijanja zaraze koji je uzrokovao odstrel desetaka milijuna ptica.

"Nacionalni referentni laboratorij ANSES potvrdio je danas zarazu virusom H5N8 na farmi od 6000 pataka, u općini Benesse-Maremne (regija Landes), u kojoj je 5. prosinca zabilježena visoka smrtnost", navodi se u priopćenju ministarstva.   

Sigurnosna zona postavljena je oko farme 7. prosinca, što podrazumijeva dodatni nadzor, zabranu premještanja peradi i dodatne sanitarne mjere, priopćilo je ministarstvo, dodajući da su sve patke na farmi ubijene.

Posebne mjere suzbijanja ptičje gripe na zaraženom području
Posebne mjere suzbijanja ptičje gripe na zaraženom području

Francuska je već otkrila virus H5N8 na pticama koje se prodaju u trima trgovinama za kućne ljubimce. U istrazi je otkriveno da je divlje ptice prodala ista osoba na sjeveru Francuske, priopćilo je prošli tjedan ministarstvo poljoprivrede.

Uz to, potvrđeno je da su tri uginula divlja labuda i divlja guska, pronađeni prošli tjedan, nositelji virusa H5N8, priopćilo je ministarstvo.

Francuska je zbog širenja virusa ptičje gripe početkom studenog podignula razinu sigurnosne uzbune na "visoku", što zahtijeva držanje ptica u zatvorenom ili postavljanje zaštitnih mreža kako bi se spriječio kontakt s divljim pticama koje šire bolest.

Ministarstvo je naglasilo da se ptičja gripa ne može prenijeti jedenjem proizvoda od peradi.

Virus H5N8 nikad nije otkriven kod ljudi.