Posebne mjere suzbijanja ptičje gripe na zaraženom području | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Posebne mjere suzbijanja ptičje gripe na zaraženom području

Posebne mjere suzbijanja ptičje gripe na zaraženom području

Na snazi su posebne mjere suzbijanja i širenja influence ptica na zaraženom i ugroženom području, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

VIDEO

Zbog pojave visoko patogene influence ptica podtipa H5N8 na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije, na zaraženom i ugroženom području na snazi su posebne mjere u svrhu suzbijanja te sprječavanja unosa bolesti u gospodarstva koja drže perad, kao i širenja bolesti u slučaju njezine pojave.

Posebne mjere određene su Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na zaraženim i ugroženim područjima Republike Hrvatske, kaže se u priopćenju Ministarstva.

U naseljima na zaraženom i ugroženom području propisano je obvezno zatvaranje i držanje sve peradi, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama te obvezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostalih vrsta peradi kao i zabranjena uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice u zatočeništvu.

Možemo odahnuti: Nema novih zaraženih ptica s ptičjom gripom
Možemo odahnuti: Nema novih zaraženih ptica s ptičjom gripom

Zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi, sportskih natjecanja te svih drugih okupljanja peradi, pernate divljači i ptica na tržnicama, priredbama i kulturnim događajima, uključujući letačka natjecanja ptica od jednog do drugog mjesta.

Obvezno je osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu, a zabranjen je promet žive peradi, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu kao i iznošenje gnoja, stelje ili korištene slame sa gospodarstava na kojima se drži perad.

U iznimnim slučajevima, otpremu žive peradi može dozvoliti nadležni veterinarski inspektor.

U zaraženim i ugroženim područjima ovlašteni veterinari obilaze gospodarstva na kojima se drži perad i ptice u zatočeništvu. Prikupljaju podatke o broju i vrsti peradi i ptica u zatočeništvu, provode zdravstvene preglede jata i uzimaju uzorke radi pretrage na influencu ptica, a domaćini su im dužni pružiti sve potrebne informacije, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo ujedno podsjeća da su na čitavom području Hrvatske i dalje na snazi mjere propisane Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica.

Ptičja gripa potvrđena u Koprivničko-križevačkoj županiji
Ptičja gripa potvrđena u Koprivničko-križevačkoj županiji

Influenca ptica (ptičja gripa) je virusna bolest divljih ptica i domaće peradi. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta
VREMENSKA PROGNOZA

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta

Danas će prevladavati sunčano i vrlo vruće. Poslijepodne u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka samo rijetko moguć poneki pljusak