Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Francuska: Ljevica je osvojila 46 posto glasova na izborima

Ukoliko Socijalistička stranka pobjedi na izborima to će biti vjetar u leđa Hollandeu, koji već ima većinu u francuskom senatu, da provede reforme u Francuskoj

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
1 komentara

Socijalistička stranka kojoj pripada i Francois Hollande zajedno je sa saveznicima u prvom krugu glasovanja na parlamentarnim izborima u Francuskoj dobila većinu glasova, pokazuju prvi neslužbeni rezultati izbora. Ljevica i njezini saveznici dobili su više od 46 posto glasova. Time su osvojili značajnu nadmoć nad desnim UMP-om, koji zajedno sa strankama u koaliciji ima 34 posto glasova, javlja vecernji.hr.

Francuska ima 46 milijuna građana s pravom glasa, koji biraju 577 predstavnika za Narodnu skupštinu. Prema neslužbenim rezultatima ljevica bi mogla osvojiti i do 368 mjesta u donjem domu parlamenta.

Također, rezultat parlamentarnih izbora odredit će tempo reformi. Ukoliko ljevica pobjedi na izborima to će biti vjetar u leđa Hollandeu, koji već ima većinu u francuskom senatu, da provede reforme u Francuskoj.

Zanimljivo je i da je stranka desnice, Marine Le Pen, Front National osvojila 14 posto glasova, što je 4 posto više što nego što je imala na parlamentarnim izborima 2007.godine.

Francuska je jedna od rijetkih zemalja koja ima dva kruga parlamentarnih izbora, pa  će Francuzi na birališta ponovno izaći za tjedan dana, u nedjelju 17. lipnja.

Po francuskom izbornom zakonu, stranke koje u prvom krugu osvoje više od 50 posto glasova izravno ulaze u parlament, dok će sve političke opcije s više od 12,5 posto glasova ući u drugi izborni krug.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message