News

Komentari 2

Francuska: Studentice će imati pravo na besplatne uloške

Francuska: Studentice će imati pravo na besplatne uloške

Ministrica za visoko obrazovanje kazala je da će samoposlužni aparati s besplatnim ulošcima, tamponima potrebnim za vrijeme mjesečnice biti postavljeni u studentskim domovima i ambulantama u narednim tjednima

Francuska vlada kazala je u utorak da će studenticama omogućiti besplatne higijenske uloške i tampone, pridruživši se globalnom pokretu kojim se želi stati na kraju neimaštini zbog koje si žene ne mogu priuštiti te proizvode.

Ministrica za visoko obrazovanje Frederique Vidal kazala je da će samoposlužni aparati s besplatnim ulošcima, tamponima i drugim higijenskim proizvodima potrebnim za vrijeme mjesečnice biti postavljeni u studentskim domovima i ambulantama u narednim tjednima.

Dodala je da vlada želi da ti proizvodi budu "potpuno besplatni" za sve studentice do početka iduće akademske godine u rujnu.

Škotska je u studenome to učinila prva u svijetu i to za sve žene, inspiriravši druge aktiviste u svijetu. 

U Engleskoj, besplatni higijenski ulošci dostupni su u svim osnovnim i srednjim školama. Novi Zeland je prošli tjedan objavio da će učiniti isto.

Zbog pandemije covida-19 zatvoreni su kafići i restorani u kojima su radili mnogi studenti i studentice koji zbog toga nemaju dovoljno novca za život.

Najčitaniji članci