Obavijesti

News

Komentari 374

UŽIVO Žalac će noć provesti u pritvoru nakon ispitivanja, a u četvrtak ide pred Županijski sud

UŽIVO Žalac će noć provesti u pritvoru nakon ispitivanja, a u četvrtak ide pred Županijski sud

Iz PNUSKOK-a navode da su uhitili četvero ljudi. Među njima je Gabrijela Žalac, te, kako neslužbeno doznajemo, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i još dvoje ljudi. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji

POGLEDAJTE VIDEO Uhićena Gabrijela Žalac

Pokretanje videa...

Uhićenje VIDEO

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.06

Bivša ministrica Gabrijela Žalac prenoćit će u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u Uredu europskog javnog tužitelja koji treba odlučiti hoće li protiv četvero osumnjičenih zbog malverzacije novcem iz EU fondova zatražiti istražni zatvor.

Uz bivšu ministricu regionalnog razvoja i EU fondova, uhićeni su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric te poduzetnici Marko Jukić i Mladen Šimunac, vlasnici tvrtki Ampelos i Micro projekt kojima je 2018. na temelju natječaja dodijeljen posao izrade softvera vrijedan 16,2 milijuna kuna, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Četvero osumnjičenih bi u četvrtak trebalo biti izvedeno pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, jer će EPPO najvjerojatnije tražiti da ih se pritvori kako ne bi ometali istragu.

Uhićenja koja nalaže EPPO prolaze sličan postupak kao tzv. uskočki predmeti, a razlika je u tome što ispitivanja provodi europski javni tužitelj koji odlučuje o daljnjim postupcima u slučaju.

19.41

Kako javlja Jutarnji list, Gabrijela Žalac je u večernjim satima dovedena na ispitivanje u Ured europskog javnog tužitelja. 

16.41

Oko uhićenja se oglasio i USKOK. 

- Povodom brojnih upita novinara vezanih za današnja uhićenja više osoba i postupanje USKOK-a u predmetnom slučaju, u cilju točnog informiranja javnosti navodimo da je radi provjere navoda objavljenih u medijima USKOK provodio izvide.

Tijekom izvida pribavljena je dokumentacija, obavljeni su obavijesni razgovori s više osoba te su od SAFU-a zatraženi rezultati Ex-post kontrole javne nabave određenih programa.

Ističemo kako vezano za konkretni slučaj USKOK nije donio meritornu odluku. Rezultati provedenih izvida dostavljeni su Uredu europskog javnog tužitelja koji je u međuvremenu započeo s radom, a koji je sukladno važećim propisima nadležan za predmetni slučaj - stoji u priopćenju. 

12.53

Prvi dio istrage, odnosno pretres je gotov. Gabrijela Žalac izašla je zajedno s istražiteljima iz svoje kuće, sjela u civilno vozilo policije i odvedena je na ispitivanje u USKOK.

POGLEDAJTE VIDEO Uhićena Gabrijela Žalac

12.48

Uhićenje je komentirao i Andrej Plenković.

- Znam onoliko koliko sam pročitao. Presumpcija nevinosti postoji, govorit ću o tome kada budem više znao. Iznenadila me ta vijest. Još uvijek je članica Predsjedništva HDZ-a - rekao je Plenković.

Nije želio komentirati hoće li Žalac biti izbačena iz HDZ-a.

Komentari 374