Obavijesti

News

Komentari 2

Gadafi traži ukidanje sankcija, sila je, kaže, bila 'minimalna'

Gadafi traži ukidanje sankcija, sila je, kaže, bila 'minimalna'
7

Libijska vlada iznenađena je sankcijama koje je nametnulo Vijeće UN-a prije tjedan dana. Tražili su ukidanje sankcija jer su primijenili 'minimum' sile na prosvjednike

VIDEO

Šef Libijskog narodnog odbora za vanjske poslove Musa Mohamad poslao je pismo Vijeću UN-a u kojem traži da se ukinu sankcije protiv Moamara Gadafija zbog represije protiv libijske oporbe. Režim ističe kako je primjena sile bila 'minimalna' te da je Vlada iznenađena sankcijama. Traže da se sankcije ukinu dok se ne utvrdi istina. 

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je prije tjedan dana usvojilo rezoluciju kojom se protiv Gadafija, njegove obitelji i suradnika uvode stroge sankcije, među ostalim i zamrzavanje imovine te zabrana putovanja. Rezolucijom se, također, traži da glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda razmotri situaciju u Libiji od 15. veljače, jer bi se počinjeni zločini mogli smatrati zločinima protiv čovječnosti. 

Prema podacima Libijske lige za ljudska prava u represiji je ubijeno 6000 ljudi.

Na granici građanskog rata

Gadafijeve snage povukle su se u subotu iz središta Zawiye, 50-ak kilometara od Tripolija, nakon žestokog sukoba s pobunjenicima. Vladine snage okružile su grad i postavila nadzorne točke tri kilometra od središta. Al Jazeera tvrdi kako je Gadafi poslao pojačanje i kako se očekuju novi napadi. 

Novinarima je ulaz u središte blokiran, ali očevici javljaju kako tenkovi pucaju po zgradama i automobilima. CNN piše kako je Libija na granici građanskog rata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.