News

Komentari 12

Gates: Radije bih novac trošio na cjepiva nego putovao na Mars, to je prilično skupo!

Gates: Radije bih novac trošio na cjepiva nego putovao na Mars, to je prilično skupo!

Umjetna inteligencija će dramatično transformirati čovječanstvo, rekao je Gates te osudio Elona Muska i trošenje novca na istraživanje Marsa

Milijarder Bill Gates je reako da bi radije novac trošio na cjepiva nego putovao na Mars jer smatra da nije dobra upotreba novca.

- Zapravo je prilično skupo otići na Mars. Možete kupiti cjepiva protiv ospica i spasiti živote za 1000 dolara po osobi. I to nas na neki način prizemljuje i govori nam da ne idemo na Mars - rekao je u intervjuu za BBC.

Elon Musk je kazao da želi kolonizirati Mars, dok se osnivač Amazona Jeff Bezos također pridružio "svemirskoj utrci". 

SpaceX, kompanija za raketna putovanja koju je među ostalima 2002. osnovao Musk, postavila je kao krajnji cilj slanje letova s posadom na Mars i koloniziranje tog planeta.

Osnivač Amazona Bezos na čelu je zrakoplovne tvrtke Blue Origin i obavio je kratko putovanje u svemir 2021. godine, dok je britanski tajkun Richard Branson također stigao do ruba svemira na svom raketnom avionu Virgin Galactic.

'Zloću je puno lakše razumjeti nego biologiju'

Gates, suosnivač Microsofta, također vjeruje da će umjetna inteligencija prilično dramatično transformirati čovječanstvo.

- Pomoći će nam da istražimo medicinska i znanstvena pitanja. Ne radi se samo o robotima, to pomaže i čitanju i pisanju. Zapravo, tu je postignut veći napredak nego kod robota. Oboje će nam dati puno veću produktivnost - rekao je.

Gates je govorio i tome kako je iznenađen što je postao meta teorija zavjere tijekom pandemije covida-19. 

- Nisam to očekivao - rekao je, misleći na sugestije da je profitirao od virusa ili ga je sam pokrenuo.

- Tijekom pandemije bilo je nekoliko desetaka milijuna poruka da sam je namjerno izazvao ili da tako pratim ljude. Istina je da se bavim cjepivima, ali bavim se cjepivima kako bih spasio živote. Ove su poruke na neki način to preokrenule. Pretpostavljam da ljudi traže neku zakulisni 'bauk', neko prejednostavno objašnjenje. Zloću je puno lakše razumjeti nego biologiju - rekao je Gates za BBC.

'Živim otvoren prema svijetu i ne pokušavam biti samotnjak'

Govorio je i o tome kako je poput mnogih drugih filantropa upoznao seksualnog prijestupnika i biznismena Jeffreya Epsteina. 

- Sada sam svakako oprezniji nego prije. Posvetit ću malo više pažnje. Možda opet pogriješim. Živim otvoren prema svijetu i ne pokušavam biti samotnjak - rekao je.

Gates je veći dio svog života bio najbogatija osoba na svijetu, dao je desetke milijardi dolara u filantropske svrhe, često usmjerene na globalno zdravlje, posebno djece. Sada vrijeme provodi baveći se klimatskim promjenama i iskorjenjivanjem pothranjenosti i bolesti poput dječje paralize i malarije.

Na pitanje je li štedljiv u privatnom životu, Gates je rekao: "Nemam ogroman ormar. Ne nosim nakit. Ali ne čuvam omote poklona za kasnije. Moja baka nikada u životu nije bacila papirnatu vrećicu. Prema njezinim standardima, ja sam lud".

Gates se razveo od supruge Melinde u svibnju 2021. Na pitanje bi li želio ponovno pronaći ljubav, rekao je: "Naravno, nisam robot".

Najčitaniji članci