Obavijesti

News

Komentari 109

Gazda dobio prvo poluvrijeme: Kako je Ivica 'oženio' Hrvatsku

Gazda dobio prvo poluvrijeme: Kako je Ivica 'oženio' Hrvatsku
5

Ivica Todorić pažljivo je izabrao zemlju koja sporo i teško izručuje optuženike, prikupio novac, sklonio pare, uzeo odvjetnike i uz jamčevinu izašao na slobodu...

VIDEO

Izašavši iz londonske sudnice, Ivica Todorić izgledao je kao da je dobio praunuke: bio je ozaren od sreće, sjao je kao mladi Mjesec. Javnost je očekivala Todorića s narukvicom, sumorna i pepeljasto siva, no Gazda nije bio tako vedar ni kad je preuzeo Mercator. Njegova sreća je razumljiva: neće u Remetinec, na čučavac s nekoliko džepara i šibicara, ostaje u Londonu do 10. travnja, do tada će biti ispitani svi svjedoci...

Ivici Todoriću sustav je išao na ruku. Točnije rečeno, bio mu je saveznik. Dao mu je najdragocjenije što je mogao dati: vrijeme. U Italiji je čelnik Parmalata Tenzi uhićen, s glavnim financijskim menadžerom, čim je izbila afera, Todorić je dobio pola godine da pronađe odvjetnike, idealnu državu za egzil, privremeni ili trajni, da osmisli komunikaciju s javnošću i na kraju sebe predstavi kao političku žrtvu.

Engleski sudac imao je razumijevanja prema Todorićevoj ekonomskoj situaciji - blokirana mu je imovina - pa mu je razrezao razmjerno malu jamčevinu, samo 100.000 funti (oko 850.000 kuna). Usporedbe radi, Milan Bandić platio je 17 puta više (15 milijuna kuna). No iz naše perspektive gledano, sudac je prilično dobrohotan: Todorić sigurno raspolaže puno većom imovinom. Iz nje je platio autore bloga, koji su mu smisli idealnu komunikaciju. Blog je jednosmjeran, nema pitanja i potpitanja, to je medijsko oružje koje služi za napad i obranu, a kao štit je neprobojno. Todorićeva obitelj izvršila je u intermezzu između bijega i londonskog suda sve potrebne predradnje vezane uz imovinu.

Agrokor’s owner Ivica Todoric, leaves Westminster Magistrates Court in London

Imao je vremena uzeti lovu

Talijani su - vratimo se opet na obitelj Tenzi - za godinu dana istrage Parmalata, iz poreznih oaza diljem svijeta vratili više od milijardu eura novca koji je obitelj smjestila na sigurno. Kod nas nije vraćena ni kuna - a teško je očekivati i da će biti. S novcem kojim raspolaže, Ivica Todorić superioran je cjelokupnom hrvatskom pravosuđu, to prije što ga se vlast boji. Istražna povjerenstva kod nas su uvijek farse (samo protiv obitelji Todorić formirana su dosad tri, prvo 1967., vodio ga je protiv Ante Todorića i njegova Agrokobinata Dušan Bilandžić, drugo, koje je devedesetih formirano zbog malverzacija sa pšenicom iz državnih robnih pričuva, koje je vodio Vladimir Šeks, i ovo treće, koje vodi Orsat Miljenić), no ipak je od njih zavladala strašna panika.

Jer ako je Ivica Todorić minornoj liberalnoj stranci platio 50.000 kuna, koliko je onda davao velikima? Zašto je na menadžerske plaće primio tolike pripadnike “zlatne mladeži”, ali i ne manje predstavnika starije “klateži”, ljude koji su odradili usluge u sustavu pa im je vraćeno uhljebljenjem u Agrokor? Puštanjem Todorića - a o tome se radi - sustav je u biti izbjegao navući sebi omču oko vrata, ili barem pucati si u oba koljena. Spašavajući Todorića, spašavali su sve u čemu su i sami sudjelovali, a Todorić je to oklijevanje iskoristio na optimalan način.

Ima adute u rukama

Čak i oni koji su bili protiv Todorića išli su mu - pokazat će se - na ruku. Božo Petrov svojedobno je, kao predsjednik Sabora, digao kaznenu prijavu protiv Todorića. On je to učinio kako bi Todorić bio uhićen. Prema svemu što dosad znamo, Vlaho Orepić za uhićenje je bio spreman. Motivi nisu sasvim jasni: jedni misle da je Todorić trebao biti zatvoren kako bi na lokalnim izborima Most dobio vjetar u leđa, pa na kraju otpuhnuo i HDZ. Drugi vjeruju da je Petrov prijavio Todorića jer je htio srušiti temelje ortačkoga kapitalizma u Hrvata. Koji god motiv bio, sucima u Engleskoj on će svakako biti politički motiv. A to Todorićeve izglede u Engleskoj dodatno jača.

- Ivica Todorić s pravom je zaigrao na političku kartu i političko-pravni argumenti su upravo oni na kojima će Todorić temeljiti svoju obranu - rekao je Krunislav Olujić medijima pa dodao:

- Morate voditi računa da posebnu političku težinu u cijelom slučaju Agrokora daje to što je prvu kaznenu prijavu protiv Todorića podnio bivši predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov. Nakon toga donesen je ‘lex Agrokor’. Koliko god mi raspravljali o prirodi tog zakona, ipak je to prvorazredni političko-pravni akt, a odluka o donošenju ‘lexa Agrokor’ nije ništa drugo nego politička odluka - rekao je Olujić.

Od početka do kraja priča o Todoriću, uostalom, i jest politička priča.

- Velika je opasnost da ja i moji kolege uzmemo torbe, odemo u Brežice i ondje registriramo poduzeće - zaprijetio je Todorić još za Tuđmanova života, kad mu nije bila ispunjena neka želja.

Franjo Tuđman hladno je prozreo Todorićev blef. “Samo neka proda”, navodno je rekao, “ako misli da je njegovo...”

Ivica Todorić, čini se, neće vidjeti hrvatski zatvor. Jedino je pitanje hoće li se vratiti u Hrvatsku, i s kojom imovinom. Vjerojatno će biti jednako nasmiješen. Ono što mu ostane bit će njegovo.

Agrokor’s owner Ivica Todoric, leaves Westminster Magistrates Court in London

U Londonu može uživati u vinu, ali i pogledati derbije

Ivica Todorić u Londonu neće moći uživati u vinima iz Belja, na koja je bio jako ponosan, osim ako ih sam nije ponio, no dobre kapljice neće mu nedostajati.

Odlični vinski barovi su Noble Rot (Plemenita plijesan) u četvrti Bloomsbury, na adresi 51 Lambs Conduit Street, nedaleko od slavnog British Museuma, te Humble Grapes (Skromno ili ponizno grožđe), čiji su lokali na adresama 2 Battersea Rise, blizu Temze, a preko puta Victoria and Albert Museuma, 1 St Bride’s Passage pokraj slavne Fleet Street i 11-13 Theberton Street u Islingtonu, ne tako daleko od Regent’s parka, u kojem je i londonski zoološki vrt. S obzirom na ljubav prema graševini, Todorić se može prošetati do bilo koje prodavaonice Marks&Spencer.

Ondje se prodaje Golden Valley Graševina 2016. napravljena baš za taj trgovački lanac. Nije beljska, ali nije ni daleko. Također, u pauzi od uživanja u dobroj kapljici može navratiti do Harrodsa, hrama shoppinga. Ondje može kupiti i zlato od jednoga grama pa do 12,5 kilograma, ali i uživati u popodnevnom čaju u 28 različitih restorana. Ako mu dosadi, može već početkom prosinca pogledati derbi Arsenal - Liverpool ili u siječnju sljedeće godine Tottenham - Manchester United.

10.4. - mistika datuma

Sud u Westminsteru zakazao je za Gazdu ročište za 10. 4. 2018. Točno na godišnjicu kad je donesen ‘lex Agrokor’. Inače, astrološki ‘lex Agrokor’ u svojem datumu krije izuzetno neskladnu kombinaciju brojeva 6 i 11. Riječ je o kolektivnom projektu ostvarivanja stabilnosti i profita koji se inicira u krivom trenutku te na krajnje neprimjeren način. Nije uopće čudno što u konačnici donosi više štete nego koristi, rekao nam je Igor Ognjenović, voditelj Centra za astrološku edukaciju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su