News

Komentari 19

Gdje su ljudi? Ovaj grad je veći od New Yorka, ali ima problem

Gdje su ljudi? Ovaj grad je veći od New Yorka, ali ima problem

Azijska država Mianmar, prije jedanaest godina dobila je novu prijestolnicu - Naypyidaw. Ovaj luksuzni grad ima sve, osim stanovnika koji tamo uistinu žele živjeti

Prije 14 godina, točnije 2002., počela je izgradnja Naypyidawa, koji je 2005. godine postao novi glavni grad jugoistočne azijske države Mianmar i tako zamijenio dotadašnji, Yangon.

Nastao je na području gdje je nekad stajala džungla koja je opustošena zbog planirane gradnje, u koju je utrošeno minimalno 4 milijarde dolara. Službeno ime koje u prijevodu znači kraljevski grad, Naypyidaw je dobio 27. ožujka 2006., na dan Burmanske armije. 

Ova luksuzna azijska prijestolnica nalazi se 320 kilometara od nekadašnjeg glavnog grada. Zamišljen je kao ogroman i geometrijski pravilan grad, a njegova izgradnja povjerena je skupini od 25 različitih građevinskih kompanija. Prostire se na nevjerojatno velikoj površini od čak 4800 kvadratnih kilometara, pri čemu glavne avenije imaju po čak 20 traka. Uokolo njih, smještene su velike rezidencijalne zgrade, hoteli, šoping centri i tome slično. Grad nudi i vlastiti safari, zoološki vrt opremljen nastambom za pingvine i čak četiri ogromna golf terena. Gotovo svaki objekt posjeduje brz i besplatan wi-fi, a struje nikada ne nestaje. 

Ipak, ovaj 'grad snova', ima i jednu veliku manu. Fali mu naime, glavna komponenta, a to su ljudi. Prema dostupnim podacima, Naypyitaw službeno broji nešto manje od milijun stanovnika, no mnogi u to ne vjeruju. Naime, ulice grada neprestano su prazne, a ugostiteljski objekti nemaju gotovo niti jednog gosta. U prilog tome ide i činjenica da čak i ljudi zaposleni u državnim institucijama ove luksuzne metropole  rađe putuju na posao iz nekadašnjeg glavnog grada Yangona. Sami građani rekli su kako grad sam po sebi jednostavno nije dovoljno zanimljiv za život u njemu. 

Pretpostavlja se kako su tvorci Naypyitawa u planu imali izgradnju novog, luksuznog glavnog grada, no umjesto očekivanog, dobili su grad duhova. Ovaj jezoviti grad duhova, kako ga neki nazivaju, 

Najčitaniji članci