News

Komentari 205

Najavio je osvetu SAD-u jer su ubili generala pa se rasplakao

Najavio je osvetu SAD-u jer su ubili generala pa se rasplakao

'Naša odlučnost da se osvetimo američkim kriminalcima i okupatorima je jača nego ikada i definitivno će se dogoditi', poručio je Šarifi. Nakon toga je general zaplakao, pa ga je novinar morao tješiti

General Iranske revolucionarne garde Ramezan Šarifi rasplakao se dok je bio u programu uživo i govorio u ubojstvu moćnog iranskog generala Kasema Sulejmanija u američkom napadu u Iraku.

Šarifi je rekao da su njegove pristalice iskreno ožalošćene i najavio je osvetu.

POGLEDAJTE VIDEO

- Naša odlučnost da se osvetimo američkim kriminalcima i okupatorima je jača nego ikada i definitivno će se dogoditi - poručio je Šarifi.

Nakon toga je general zaplakao, pa ga je novinar morao tješiti.

State Department pozvao američke građane da hitno napuste Irak

Iran najavljuje osvetu, a State Department je pozvao američke građane da hitno napuste Irak.

Pentagon je potvrdio da je general ubijen "po nalogu predsjednika", prenosi BBC.

General Sulejmani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke, u pratnji lokalnih milicija koje podržava Iran, kad je pogođen u američkome zračnom napadu.

Detalji likvidacije: Trump izdao zapovijed, ubili su ga - dronom

Napad je izveden bez konzultacija s Kongresom koji nije bio ni obaviješten, rekao je američki kongresmen Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, nakon što je u američkom napadu kod bagdadske zračne luke u Iraku ubijen moćni iranski general Kasem Sulejmani.

POGLEDAJTE VIDEO

Likvidacija je, kako je potvrdio Pentagon, izvedena na naredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi se, citiramo 'zaštitilo američko osoblje u inozemstvu'.

Burning debris are seen on a road near Baghdad International Airport

Ubojstvo drugog najmoćnijeg čovjeka Irana bio je odgovor na napad iračkih paravojnih skupina koje podupire Iran, a koje su nedavno napale američko veleposlanstvo u Bagdadu.

Iranska televizija potvrdila je smrt moćnog generala, nakon objave prekinula je program i emitirala molitve. 

Proglasili su ga mučenikom

Kasem Sulejmani bio je pripadnik Islamske revolucionarne garde i još od 1998. godine zapovjednik Snaga Quds koje se bave skoro isključivo operacijama izvan Irana i tajnim operacijama. Smatrali su ga najboljim operativcem u Iranu i imao je gotovo status božanstva. 

Trumpu je još 2018. prijetio i nazvao ga 'kockarom' i 'vlasnikom kabarea'.

- Kažem vam, gospodine Trump kockaru, kažem vam: znajte da smo mi u vašoj blizini tamo gdje to ne možete niti pomisliti. Na mjestima koja ne možete niti zamisliti mi smo odmah do vas. Iranska nacija prošla je kroz teška razdoblja, vi možete započeti rat, ali mi smo ti koji će ga završiti. Pitajte svoje prethodnike o tome. Zato, prestanite nam prijetiti. Mi smo spremni suprotstaviti vam se - rekao je tada Trumpu.

Godinu i pol nakon tih riječi je - likvidiran.

Iran prijeti žestokom odmazdom

Ayatollah Khamenei, prvi čovjek Irana, nakon smrti generala Sulejmanija, objavio je tri dana žalosti, proglasio je Sulejmanija mučenikom, a potom zaprijetio Amerikancima.

- One na čijim je rukama krv generala Sulejmanija čeka žestoka osveta.

Iranski šef diplomacije Javad Zarif označio je to kao terorizam.

- Američki čin međunarodnog terorizma, likvidacija generala Soleimanija, vrlo je opasan potez i suluda eskalacija. Amerika će biti odgovorna za sve posljedice tog čina - rekao je iranski šef diplomacije.

Iz iranskih diplomatskih krugova kažu da je ovo praktički čin objave rata.

Najčitaniji članci