News

Komentari 47

Trump naredio: Amerikanci su ubili moćnog iranskog generala

Trump naredio: Amerikanci su ubili moćnog iranskog generala

"Američka vojska je na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu likvidirajući Kasema Sulejmanija", potvrdio je Pentagon

Moćni iranski general Kasem Sulejmani poginuo je u bombardiranju bagdadske zračne luke, objavila je u petak iračka državna televizija. Pentagon je potvrdio da je američki predsjednik Donald Trump naredio likvidaciju iranskog generala Sulejmanija.

POGLEDAJTE VIDEO:

"Američka vojska je na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu likvidirajući Kasema Sulejmanija", priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Pozivajući se na izvore u Hachd al Chaabiju, moćnoj koaliciji paravojnih skupina koje su uglavnom bliske Iranu a pridružene su iračkim sigurnosnim snagama, službena televizija tvrdi da je general Soleimani ubijen, kao i Abou Mehdi al-Mouhandis, dozapovjednik Hachda. Smrt ove dvojice potvrdilo je nekoliko čelnika sigurnosnih služba i Hachda.

Burning debris are seen on a road near Baghdad International Airport

Odgovor za napad na veleposlanstvo SAD-a?

Borci iračkih paravojnih skupina koje podupire Iran napali su u utorak američko veleposlanstvo u Bagdadu nakon američkih zračnih udara na uporišta milicije Kataiba Hezbollaha (Hezbollahove brigade) u nedjelju, kao odgovor na raketne napade u kojima je prošlog tjedna na sjeveru Iraka poginuo američki privatni kooperant.

Napetost između SAD-a i Irana porasla je na tom području nakon američkih gospodarskih sankcija koje su naštetile iranskom gospodarstvu. Dvije strane su međusobno prebacivale odgovornost za napade na naftna postrojenja, na skladišta oružja paravojnih skupina i na vojne baze u kojima su stacionirane američke snage.

Najčitaniji članci