News

Komentari 96

Generala ubio projektil 'Ninja' koji oštricama samelje žrtve

Generala ubio projektil 'Ninja' koji oštricama samelje žrtve

Rakete su ispaljene iz drona MQ-9 Reaper poslanog iz američke vojne baze nu Kataru, koji nosi četiri laserski navođene rakete Hellfire, koje mogu uništiti i tenk. Ubijen je moćni iranski general

Iranski general Kasem Sulejmani, koji je preživio već mnoge pokušaje atentata, ubijen je laserski navođenim raketama Hellfire koje su ispaljene iz gotovo nečujnog drona US MQ-9 Reaper.

POGLEDAJTE VIDEO:

Napad je izveden bez konzultacija s Kongresom, a Amerikanci za svoj plan nisu rekli ni svojim zapadnim saveznicima. Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je napad izveden na temelju procjene obavještajnih službi s namjerom da se spase američki životi u regiji usred izvještaja kako Sulejmani aktivno planira mnoge napade.

Baš zbog tih izvještaja Donald Trump odlučio je odmah narediti napad bez konzultacija sa saveznicima.

Moćni general bio je pod skoro stalnim nadzorom, a kada je sletio na aerodrom u Bagdadu letom iz Sirije dočekao ga je Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik zapovjednika paravojnih postrojbi koje uz iransku podršku djeluju u Iraku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sulejmani i al-Muhandis ukrcali su se u Toyotu SUV sa svojim pomoćnicima, a u drugom automobilu iste marke bili su njihovi tjelohranitelji. Nekoliko trenutaka kasnije, dok su automobili prilazili izlaznoj cesti s aerodroma, maleni konvoj pogođen je s do četiri rakete.

Video snimke pokazuju kako su automobili odmah sasvim uništeni. Iranske vlasti objavile su kako je poginulo deset ljudi, a general Sulejmani identificiran je po prepoznatljivom prstenu koji je uvijek nosio.

Laserski navođene rakete

Lokalni vojni zapovjednik Abu Muntather al Hussaini kazao je kako su automobil u kojem je bio Sulejmani pogodile dvije rakete, a auto koji ih je pratio jedna.

Rakete su ispaljene iz drona MQ-9 Reaper poslanog iz američke vojne baze nu Kataru, koji nosi četiri laserski navođene rakete Hellfire, koje mogu uništiti i tenk. Dron vrijedan 428,8 milijuna kuna leti brzinom od 370 km/h, a stručnjaci kažu da je gotovo nečujan te da njegove žrtve nemaju skoro nikakvo upozorenje prije napada, piše Daily Mail.

Dronom za precizne udare, koji može slati i video snimke napada bilo gdje u svijet, upravlja dvočlana posada udaljena stotinama kilometara daleko.

POGLEDAJTE VIDEO:

Napad je navodno izveden raketama Hellfire R9X 'Ninja'. Te rakete dizajnirano su posebno da bi se smanjile kolateralne žrtve i umjesto da eksplodiraju, taman prije udara iz glave rakete izvlači se šest oštrica koje se vrte te potpuno samelju svoju metu.

Na snimci napada vidi se velika eksplozija, a ostaci automobila daju naslutiti da su rakete silinom udara potpuno samljele vozila u koja su pogodila. Pentagon je odbio objaviti detalje napada.

Godine praćenja dovele do napada

Ovako precizni napadi dronom oslanjaju se na detaljne i točne obavještajne podatke, a Sulejmanija su godinama skoro bez prestanka pratile američke, saudijske i izraelske službe sigurnosti. Pentagon je u praćenju generala koristio povjerljive informacije, prisluškivanje, špijunske letjelice i druge nadzorne tehnike.

CNN je objavio kako je Sulejmani bio upleten u planiranje napada na američke ciljeve u regiji, a navodno je planirao atentate i na tamošnje američke dužnosnike. Jedan od dužnosnika iz Trumpove administracije rekao je da je Sulejmani u Bagdad došao planirati buduće napade na američke ciljeve te da je američki predsjednik morao donijetu hitnu i odlučnu odluku o napadu.

Preživio mnoge atentate

Tijekom prošla dva desetljeća Sulejmani je preživio mnoge pokušaje atentata zapadnih, arapskih i izraelskih agencija. Navodno su i George W. Bush i Barack Obama odustali od planova za njegovu likvidaciju jer su se bojali posljedica koje bi to moglo imati na mir u svijetu.

Teheran je lani objavio kako su spriječili pokušaj atentata arapskih i izraelskih špijuna koji su pokušali kupiti nekretninu pokraj džamije koju je sagradio Sulejmanijev otac u gradu Kermanu. Plan im je bio iz te nekretnine prokopati tunel do džamije te postaviti eksploziv koji je trebao moćnog generala ubiti tijekom molitve.

Najčitaniji članci