Obavijesti

News

Komentari 96

Generala ubio projektil 'Ninja' koji oštricama samelje žrtve

Generala ubio projektil 'Ninja' koji oštricama samelje žrtve
1

Rakete su ispaljene iz drona MQ-9 Reaper poslanog iz američke vojne baze nu Kataru, koji nosi četiri laserski navođene rakete Hellfire, koje mogu uništiti i tenk. Ubijen je moćni iranski general

VIDEO

Iranski general Kasem Sulejmani, koji je preživio već mnoge pokušaje atentata, ubijen je laserski navođenim raketama Hellfire koje su ispaljene iz gotovo nečujnog drona US MQ-9 Reaper.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bagdad - Udar na konvoj Soleimanija 00:51

Napad je izveden bez konzultacija s Kongresom, a Amerikanci za svoj plan nisu rekli ni svojim zapadnim saveznicima. Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je napad izveden na temelju procjene obavještajnih službi s namjerom da se spase američki životi u regiji usred izvještaja kako Sulejmani aktivno planira mnoge napade.

FILE PHOTO: Iranian Revolutionary Guard Commander Qassem Soleimani stands at frontline in the town of Tal Ksaiba

Baš zbog tih izvještaja Donald Trump odlučio je odmah narediti napad bez konzultacija sa saveznicima.

Moćni general bio je pod skoro stalnim nadzorom, a kada je sletio na aerodrom u Bagdadu letom iz Sirije dočekao ga je Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik zapovjednika paravojnih postrojbi koje uz iransku podršku djeluju u Iraku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sulejmani i al-Muhandis ukrcali su se u Toyotu SUV sa svojim pomoćnicima, a u drugom automobilu iste marke bili su njihovi tjelohranitelji. Nekoliko trenutaka kasnije, dok su automobili prilazili izlaznoj cesti s aerodroma, maleni konvoj pogođen je s do četiri rakete.

Detalji likvidacije: Trump izdao zapovijed, ubili su ga - dronom
Detalji likvidacije: Trump izdao zapovijed, ubili su ga - dronom

Video snimke pokazuju kako su automobili odmah sasvim uništeni. Iranske vlasti objavile su kako je poginulo deset ljudi, a general Sulejmani identificiran je po prepoznatljivom prstenu koji je uvijek nosio.

Laserski navođene rakete

Lokalni vojni zapovjednik Abu Muntather al Hussaini kazao je kako su automobil u kojem je bio Sulejmani pogodile dvije rakete, a auto koji ih je pratio jedna.

Rakete su ispaljene iz drona MQ-9 Reaper poslanog iz američke vojne baze nu Kataru, koji nosi četiri laserski navođene rakete Hellfire, koje mogu uništiti i tenk. Dron vrijedan 428,8 milijuna kuna leti brzinom od 370 km/h, a stručnjaci kažu da je gotovo nečujan te da njegove žrtve nemaju skoro nikakvo upozorenje prije napada, piše Daily Mail.

U.S. flies spy plane over Korea

Dronom za precizne udare, koji može slati i video snimke napada bilo gdje u svijet, upravlja dvočlana posada udaljena stotinama kilometara daleko.

POGLEDAJTE VIDEO:

Napad je navodno izveden raketama Hellfire R9X 'Ninja'. Te rakete dizajnirano su posebno da bi se smanjile kolateralne žrtve i umjesto da eksplodiraju, taman prije udara iz glave rakete izvlači se šest oštrica koje se vrte te potpuno samelju svoju metu.

Na snimci napada vidi se velika eksplozija, a ostaci automobila daju naslutiti da su rakete silinom udara potpuno samljele vozila u koja su pogodila. Pentagon je odbio objaviti detalje napada.

A damaged car, claimed to belong to Qassem Soleimani and Abu Mahdi al Muhandis, is seen near Baghdad International Airport

Godine praćenja dovele do napada

Ovako precizni napadi dronom oslanjaju se na detaljne i točne obavještajne podatke, a Sulejmanija su godinama skoro bez prestanka pratile američke, saudijske i izraelske službe sigurnosti. Pentagon je u praćenju generala koristio povjerljive informacije, prisluškivanje, špijunske letjelice i druge nadzorne tehnike.

CNN je objavio kako je Sulejmani bio upleten u planiranje napada na američke ciljeve u regiji, a navodno je planirao atentate i na tamošnje američke dužnosnike. Jedan od dužnosnika iz Trumpove administracije rekao je da je Sulejmani u Bagdad došao planirati buduće napade na američke ciljeve te da je američki predsjednik morao donijetu hitnu i odlučnu odluku o napadu.

Objavljena je snimka napada: Vozilo su raznijeli u sekundi!
Objavljena je snimka napada: Vozilo su raznijeli u sekundi!

Preživio mnoge atentate

Tijekom prošla dva desetljeća Sulejmani je preživio mnoge pokušaje atentata zapadnih, arapskih i izraelskih agencija. Navodno su i George W. Bush i Barack Obama odustali od planova za njegovu likvidaciju jer su se bojali posljedica koje bi to moglo imati na mir u svijetu.

Teheran je lani objavio kako su spriječili pokušaj atentata arapskih i izraelskih špijuna koji su pokušali kupiti nekretninu pokraj džamije koju je sagradio Sulejmanijev otac u gradu Kermanu. Plan im je bio iz te nekretnine prokopati tunel do džamije te postaviti eksploziv koji je trebao moćnog generala ubiti tijekom molitve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa