Obavijesti

News

Komentari 4

Genijalci iz škole: Napravili robote i donijeli Splitu zlato

Genijalci iz škole: Napravili robote i donijeli Splitu zlato
1

Dva robota nogometaša koja su izradili i programirali Antonio Nikolić (13) i Darijan Gudelj (14) te Ivan Pavao Lozančić (14) pokazali su se najboljim u kretanju i vođenju lopte na terenu

VIDEO

Trojica iznimnih osnovaca iz splitske Udruge mladih robotičara okupljenih u ekipu “CroAdriatic” odnijeli su zlato na RoboCupJunior Austrian Open 2016. Riječ je o međunarodnom natjecanju iz robotike koje se održava u Innsbrucku u Austriji.

Dva robota nogometaša koja su izradili i programirali Splićani Antonio Nikolić (13) i Darijan Gudelj (14) te Kaštelanin Ivan Pavao Lozančić (14) pokazali su se najboljim u kretanju i vođenju lopte na terenu, koju usput rečeno prepoznaju senzorima, a svojim plasmanom u kategoriji za osmoškolce zavrijedili su odlazak na Svjetsko prvenstvo iz robotike u Njemačkoj.

Robotičar tek dvije godine

Inače, u Innsbruck iz Hrvatske je na natjecanje stiglo čak 10 ekipa mladih robotičara u uzrastima 11-14 i 15-19 godina. U kategorijama “Rescue Line” (roboti vozila koji spašavaju unesrećene) i spomenutom “Soccer light” odnijeli su čak devet medalja - 4 zlata, 3 srebra i 2 bronce, a njihovi roboti nadmetali su se s nekoliko desetaka ekipa iz Italije, Austrije i Velike Britanije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Predstavili smo se s robotima sastavljenim od tri motora s infracrvenim senzorom koji detektira loptu. Cilj robota na natjecanju je isti kao i kod pravog nogometa - da se zabije gol. Usudili smo se natjecati u kategoriji srednjoškolaca i tamo smo također bili dobro plasirani. Inače, robotikom se bavim dvije godine, otkad sam čuo da postoje radionice u Zajednici tehničke kulture grada Splita - ispričao je Antonio Nikolić, učenik 7. razreda Osnovne škole Plokite iz Splita.

Programirao otvaranje vrata

Kako se očekuje od uspješnog robotičara, Nikolić je, kao i njegovi prijatelji iz tima, odličan učenik te zaljubljenik u matematiku i fiziku. I ranije je nagrađivan s područja robotike. Ivan Pavao Lozančić pohađa osmi razred u Kaštel Gomilici, a također je prošao niz natjecanja iz robotike, kojom se bavi od 5. razreda u sklopu izvannastavnih školskih aktivnosti. Kako ga sve više zaokuplja informatika, zaslužan je i za izradu stranice CroAdriatic tima na http://www.cro-adriatic.eu.

- Kad sam krenuo na radionice iz robotike, počeli smo s jednostavnim programiranjem semafora, a u 6. razredu s prijateljem sam izradio rescue robot vozilo s kojim smo prošli mnoštvo natjecanja. No u posljednje vrijeme malo me više od robotike privlači informatika pa sam počeo raditi internetske stranice, učiti se programirati u C++. Planiram u srednjoj školi obrazovati se za računalnog tehničara, a poslije bih htio upisati FER - rekao je Lozančić.

I u sklopu izvannastavnih aktivnosti, Lozančić je već programirao otvaranje vrata na daljinu pomoću wi-fi-a i bluetootha svojega mobitela, kao i upravljanje rasvjetom i TV prijamnikom putem aplikacije. Kapetan CroAdria tima je Darijan Gudelj, učenik Osnovne škole Manuš, inače tri puta zaredom državni prvak iz matematike. Ove godine ipak nije uspio biti prvi na natjecanju iz matematike za učenike 8. razreda, a natječe se još iz tehničkog, hrvatskog jezika, fizike i, dakako, robotike.

- Kad nešto voliš, nisi preopterećen, iako imam manje vremena za sve što me zanima. Prioritet su mi ipak i matematika i robotika, na koju odlazim u Zajednicu tehničke kulture od 6. razreda. Ovo zlato u Austriji je prvi zapaženi rezultat s tog područja. Naš robot je napravljen glodanjem plastike, slično 3D printanju, ima programator koji svime upravlja. Planiramo izraditi i novog robota koji bi trebao biti puno brži od ovoga te će imati kameru da može bolje zabiti gol. Dobije se i više bodova na natjecanju ako robot loptu detektira po boji kamerom, a ne infracrvenim senzorom – pojasnio je Darijan. Za uspjeh mladih robotičara itekako je zaslužan mentor Zoran Vukić, profesor politehnike u Osnovnoj školi “Kneza Trpimira” u Kaštel Gomilici, inače dobitnik državne nagrade za razvoj tehničkog odgoja i obrazovanja.

- Dečki brzo uče, a njima bi jako dobro došla materijalna i financijska pomoć unutar školskog sustava da ih prati u stvarima koje rade. Njihovi roditelji ne mogu popratiti sve njihove potrebe, a nažalost je i školstvo takvo da im ne može puno ponuditi u izvannastavnim aktivnostima.

3D printeri u dvije škole

Rad s ovakvom djecom zasniva se na volji nastavnika koji prepoznaju njihove talente te im posvete svoje vrijeme. CroAdriatic uskoro ide na svjetsko natjecanje u Njemačkoj koje se odvija u 10 kategorija. Moraju osmisliti i napraviti cijelog robota. Ovaj sadašnji je sklapan od različitih dijelova uz minimum sredstava. Bilo bi idealno da naše škole nabave 3D printere, a to bi uvelike pomoglo ovakve stvari. No moraju se potruditi i napisati projekte za europske fondove - preporučio je Vukić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!