Obavijesti

News

Komentari 7

Genijalci: Njihova aplikacija će vas spasiti od klizišta i rupa

Genijalci: Njihova aplikacija će vas spasiti od klizišta i rupa
1

Gabrijel Boduljak (16) i Boris Borović (17), učenici splitske III. gimnazije, na državnom natjecanju iz informatike u ožujku predstavili su svoju aplikaciju Emergy i pobijedili

VIDEO

Gabrijel Boduljak (16) i Boris Borović (17), učenici splitske III. gimnazije, na državnom natjecanju iz informatike u ožujku predstavili su svoju aplikaciju Emergy i pobijedili u kategoriji razvoja softvera i poduzetništva.

Emergy su osmislili ponukani neadekvatnim načinima praćenja incidenata i rizika, recimo ozljeda, krađa, kvarova i oštećenja na strojevima, a njihova aplikacija primjenjiva je u građevini, industriji, transportu, javnoj infrastrukturi, kriznim situacijama i koječemu drugom.

- Željeli smo izraditi nešto otvorenije od sustava koje koriste dispečeri u hitnoj pomoći, vatrogascima i policiji. Nešto što bi mogla koristiti bilo koja tvrtka, organizacija ili javno tijelo, i to modificirati, posebice oni koji imaju mnogo zaposlenika te se bave raznim opasnim ili rizičnim aktivnostima, često i na nekoliko različitih lokacija u isto vrijeme. Uobičajeni načini komunikacije mogu biti jako spori i nezgrapni jer nemaju striktnu namjenu nego se koriste za razne namjene, pa stvari poput incidenata koji zahtijevaju neposrednu povratnu informaciju mogu proći neopaženo te se zagubiti u hrpi mailova, poruka, GSM i radiorazgovora - istaknuli su mladi splitski programeri, koji razmišljaju i o komercijalizaciji aplikacije. Upoznali su se u DUMP-u, udruzi mladih programera koja okuplja većinom studente splitskog FESB-a, ali i srednjoškolce željne učenja i timskog rada na razvoju softverskih rješenja. Voditelj projekta i backend developer na Emergyju, Gabrijel Boduljak, učenik je 2. razreda. Još u 8. razredu osnovne škole osvojio je prvo mjesto na državnom natjecanju iz razvoja softvera, dok je u 1. srednje bio drugi u državi. Programira, uglavnom, u C# i Javascriptu, a za realizaciju kompletne programske logike Emergyja koristio je Microsoftovu tehnologiju ASP.NET i SignalR. Borović je učenik 3. razreda iste škole, a Gabrijelu se na Emergyju pridružio kao frontend developer, odnosno osoba zadužena za osmišljavanje, dizajn i implementaciju korisničkog sučelja.

- Počeli smo surađivati jer smo se dobro slagali, a i Gabrijel se većinom bavio serverskom stranom programiranja, a ja korisničkom i dizajnom sučelja pa smo se tako spojili i skupa smo mogli puno brže i kvalitetnije odraditi projekt nego da je bilo tko od nas to sam radio - rekao je.

Boduljak je počeo programirati u 7. razredu osnovne skole s jednostavnim konzolnim aplikacijama i algoritmima. Trenutačno proučava naprednije koncepte i paradigme.

- Stalno učim i nastojim pisati bolji kod i biti bolji iz dana u dan. Proučavam i znanstvene portale, volim čitati novosti o dostignućima u znanosti, a smatram da je rad na projektima najbolji način za učenje. Što se tiče školstva, mislim da je potrebna modernizacija programa informatike, kao i ostalih predmeta kako bi se učenici mogli baviti više onime što uistinu vole i žele, a danas nažalost to nije tako - kazao je Boduljak.

I Borović se slaže s tim da situacija u našem školstvu nije baš najbolja, ali ipak dodaje kako u usporedbi s ostalim europskim državama i nismo toliko daleko. Ističe da su najveći problemi kod osnovnih i srednjih škola previše gradiva i predmeta te nemogućnost fokusa učenika na područje koje ga stvarno zanima.

- Vremena su se jako promijenila u posljednjih 20-30 godina, pojavile su se nove industrije, nova zaposlenja, nove tehnologije, međutim školovanje je ostalo gotovo isto. Primjerice, u udžbenicima informatike još uvijek stoje diskete i dlanovnici - istaknuo je Boris Borović.

Dominik Matijaca (15), još jedan učenik III. gimnazije iz Splita, također ostvaruje zapažene rezultate na natjecanjima iz informatike.

Ove je godine na Infokupu osvojio treće mjesto u kategoriji Algoritama, a sudjelovat će i na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi.

- Informatici me privlači beskrajna mogućnost napredovanja i neograničena mašta u programiranju. Pojedini zadatak može se riješiti na milijune različitih načina. To daje puno prostora za intuiciju. Želio bih studirati na FER-u – rekao nam je Dominik Matijaca.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa