Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
603 komentara

Glas: 'Vjeronauk treba maknuti iz škola u vjerske ustanove...'

Godišnjim izdvajanjem 900 milijuna kuna samo za potrebe jedne vjerske zajednice, nije teško izračunati da je u 20 godina izdvojeno najmanje 15 milijardi kuna, kazao je Richembergh

glas
Foto: Igor Soban/PIXSELL
603 komentara

GLAS smatra kako Vlada treba pokrenuti postupak revizije tzv. Vatikanskih ugovora te su u saborsku proceduru uputili zaključak kojim traže da se taj postupak otvori. Anka Mrak Taritaš navela je kako Hrvatska godišnje temeljem tih ugovora izdvaja 900 milijuna kuna, što je, navodi, više od proračuna ministarstva vanjskih poslova i turizma zajedno. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Dva su temeljna problema zbog kojih smatramo da treba pristupiti njihovoj reviziji. Prvi je da oni uzrokuju protuustavne i neustavne posljedice, a to su načela jednakosti pred zakonom, načela slobodne i vjeroispovijesti i načela odvojenosti Crkve i države, značajno narušena u Hrvatskoj upravo kao posljedica tih ugovora. Drugi problem je da su oni neobično veliko financijsko opterećenje za Hrvatsku, jer su neke od tih odredbi potpuno nepredvidive - upozorio je Igor Kolman šef Programskog vijeća GLAS-a. 

Zastupnik Goran Beus Richembergh poručio je kako ovo pitanje u fokus javnosti nije stavljeno kao ideološko pitanje, ali svjestan je da će biti onih koji će to tako htjeti predstaviti. Ponovio je je GLAS stava da su četiri Vatikanska ugovora izašla iz okvira ustavnog poretka i bitno narušila načelo sekularnosti.

- Iznimno je važno financijsko pitanje. Treba podsjetiti da je Hrvatska, kad je potpisivala ugovore imala 27 posto udjela javnog duga, dok on danas iznosi preko 80 posto. Godišnjim izdvajanjem 900 milijuna kuna samo za potrebe jedne vjerske zajednice, nije teško izračunati da je u 20 godina izdvojeno najmanje 15 milijardi kuna. Smatramo da su bitno promijenjene okolnosti i da se ugovori trebaju mijenjati - kazao je Richembergh. 

Naveo je i podatak da je prilikom sklapanja ugovora o dušobrižništvu Vojnog ordinarijata pod vojnom odorom bilo 300.000 vojnika i časnika, a danas je navodi ta brojka osam puta manja. 

- Na temelju četiri ugovora Katolička crkva crpi nevjerojatnu političku moć i neformalni utjecaj - kazao je.

Richembergh je upozorio i kako su ugovori neodrživi te da odredbe treba smanjiti na razumnu mjeru i neke od njih redizajnirati ili ukinuti. GLAS traži da se revidiraju obveze vezane uz vjeronauk u javnom školama i novčana sredstva koja se daju pojedinim fakultetima te da se "vjeronauk makne iz škola te da on bude tamo gdje mu je i mjesto, a to je u vjerskim ustanovama".

Također traže da se preispitaju odredbe vezane za povrat imovine Katoličkoj crkvi, ali i odredbe koje se odnose na proračunski novac koji se izdvaja za izgradnju i obnovu crkvenih zgrada. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message