Obavijesti

News

Komentari 51

‘Glasam od 1937. Glasala sam za kralja, odbornike, poslanike'

‘Glasam od 1937. Glasala sam za kralja, odbornike, poslanike'
7

Kata Marijić (100) iz Slavonskog Broda i jučer je obavila svoju dužnost. Ni sama ne pamti koliko je puta u životu glasala, a na izbore izlazi već 82 godine...

VIDEO

Ne mogu reći za koga sam glasala. To se ne govori, ali nisam baš zadovoljna onim što sam čula.

Izjavila na je to Kata Marijić (100) iz Slavonskog Broda, jedna od najstarijih, a možda i najstarija Brođanka koja je dala svoj glas nekome od kandidata i kandidatkinja na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.

Rodila je 12 djece, ima 29 praunučadi

- Rodila sam se davne 1919. godine u selu Grk kod Bosanskog Broda. Prvi put sam glasala 1937. godine, tad sam napunila 18 godina. Bilo je to u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS). Ne mogu izbrojiti koliko sam puta dosad izlazila na izbore, a glasala sam za svakoga, od kralja, narodnih poslanika, odbornika... Poslije Drugog svjetskog rata, kad je došla nova vlast, bilo je najjednostavnije jer nije bilo više kandidata, jedan pa ti mu nemoj dati glas. Danas je to drukčije. Ali reći ću vam nešto, svi su oni isti, samo gledaju sebe - kaže Kata dok prebire po svojim godinama, kojih joj je teško sve i pobrojiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Nakon drugog rata bilo je jednostavno. Mogao si glasati samo za jednog kandidata."


POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:27

U studenom, na Svetu Katu, napunila je 100 godina. Razborita je, dobro vidi i dobro čuje, samo je, kaže, malo slabije služe noge. Rodila je Kata 12 djece, sedmero je ostalo živo, nažalost trenutačno ih je samo pet živih i sve su kćeri. Osim toga ima 13 unučadi, 29 praunučadi i četvero šukununučadi.

- Mama je bolje od mene, ne zaboravlja ništa, što za sebe ne bih mogla reći - nasmijala se njena najstarija kći Manda Opačak (77), koju smo zatekli kod bake Kate jer na njoj je bio red da taj dan obiđe majku.

- Njih pet me obilazi, tako su se dogovorile, jer ja neću u dom. Ako to one žele, neka idu - kaže Kata.

Živo se sjeća kako je u mladosti izlazila na izbore u bivšoj Kraljevini Jugoslaviji.

- Bilo je to u Kraljevini Jugoslaviji, svake druge godine smo nekog birali, onda se kasnije to prorijedilo. Sjećam se, to su bili posebni dani, išlo se ujutro na misu u crkvu, a onda na glasanje. Bio je kola i šargije, to je nama mlađima više odgovaralo - kaže.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:48

"Većina godina u životu bile su mi opasne i teške. Malo se jelo i radilo."

Stariji su uvijek nešto gunđali

Dodaje kako su stariji ljudi uvijek nešto gunđali uoči izbora, imali su svoje mišljenje, ali ga nisu kao danas glasno i javno iznosili da ih svi čuju.

- Većina godina u mom životu bile su opasne godine, u kojima se jako puno radilo, slabo jelo, teško živjelo. Ne bih to poželjela svojim potomcima – rekla nam je baka Kata dok je čekala da pogleda večernje vijesti na televiziji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu
UOČI DRUGOG KRUGA

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu

'Poštujući građane i interes svih nacionalnih televizija koje žele organizirati debatu predsjedničkih kandidata, predlažem im - dogovorite i organizirajte zajedničku debatu', poručio je Milanović

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati
'VRIJEDE DRUGA PRAVILA'

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati

Da se i u bolnicama, pogotovo u doba digitalizacije, može organizirati i glasovati govore iskustva drugih država. Ipak, kod nas to nije bilo moguće, što govore iskustva pacijentica
Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost
ZNAKOVITE PORUKE NA FEJSU

Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost

Pobjednik prvog kruga izbora istaknuo je da nitko u Hrvatskoj ne može biti drugi i osjećati se kao građanin drugog reda, a aktualna predsjednica rekla je kako će konačna pobjeda biti pobjeda naroda