Obavijesti

News

Komentari 124

Glasovac: 'Ne zazivam nasilje, ali dođe mi da nekoga objesim'

Glasovac: 'Ne zazivam nasilje, ali dođe mi da nekoga objesim'
1

Zastupnica SDP-a nada se da će djeca preživjeti. Psihičke rane koje su zadobili, navodi, pratit će ih cijeli život. Sustav socijalne skrbi nešto što treba dobranu reorganizaciju. to je težak problem, ali nije neriješiv

VIDEO

Ne mogu tvrditi da je bilo propusta u sustavu socijalne skrbi, to će pokazati inspekcijski nalaz. Činjenica jest da se postavlja opravdano pitanje, ako je ova obitelj bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, što su djeca radila u takvom nesigurnom okruženju, u obitelji koja je očito zbog nekih stvari bila prijavljivana centru, rekla je Sabina Glasovac (SDP) komentirajući slučaj oca u pagu koji je sa šest metara visine bacio svoje četvero djece.

Na pitanje treba li i ministrica Nada Murganić dati ostavku pokaže li se da je bilo propusta, Glasovac navodi da je prvo potrebno vidjeti inspekcijski nalaz. Za SDP-ovce Murganić je odavno treba dati ostavku zbog drugih stvari za koje je direktno bila odgovorna, poput pojedinih zakonskih prijedloga, pomoći Europske unije koja nije završila u siromašnim obiteljima, pa i nedavnog slučaja oca zlostavljača koji je ponovno zlostavljao svoju djecu.

'Ispitat će svjedoke i mora se utvrditi očevo psihičko stanje'
'Ispitat će svjedoke i mora se utvrditi očevo psihičko stanje'

- Posljednji slučaj je zgrozio cijelu Hrvatsku. To je nešto što ne možete shvatiti što je u toj glavi da se nešto tako dogodi. Ono što nas kao državu treba interesirati je da svakom djetetu i čovjeku osiguramo siguran život. Jesmo li to kao država napravili u ovom slučaju, to ćemo vidjeti. Meni je  vrlo teško sada bilo koga linčovati - rekla je.

U ovom slučaju, napominje, sada se može samo nekog kazniti, no važno je da se vidi ima li drugih slučajeva gdje isto tako djeca plaču ili su zlostavljana. 

Pokretanje videa...

01:12

O tragediji na Pagu nedostaje dosta informacija.

- Inspekcijski nadzor će pokazati je li tu bilo nasilja, zašto je ta obitelj uopće bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb. Vrlo je teško govoriti u situaciji kada su neke karte zatvorene, ali kad se dogodi ovakva stvar dođe vam da nekoga objesite. Nemojte me krivo shvatiti, ne promoviram nasilje, ali ovo su neke stvari koje su izrazito bolne i nadam se da će djeca preživjeti. Psihičke rane koje su zadobili će ih pratiti cijeli život. Tko će toj djeci vratiti to - poručila je Glasovac.

Užas u Pagu: Nisam plakao kad mi je žena umrla, a jučer jesam
Užas u Pagu: Nisam plakao kad mi je žena umrla, a jučer jesam

Postavilo se i pitanje trebali li "protresti" Centre za socijalnu skrb.

- Posljednjih nekoliko mjeseci dojam je da smo država crne kronike i u dobrom djelu se radi o nasilju i nasilju u obitelji. Svi govorimo kako su zdravstvo i pravosuđe rak rana, međutim usudila bih se reći da je sustav socijalne skrbi nešto što je najkompleksnije i što treba dobranu reorganizaciju. To je težak problem, ali nije neriješiv - zaključila je Glasovac.

Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) nakon tragedije na Pagu poručuje kako je inspekcijski nadzor koji je najavljen za zadarski Centar za socijalnu skrb potrebno provesti po svim centrima.  

'Murganić ne treba otići zbog Paga, ne znam odakle ta ideja'
'Murganić ne treba otići zbog Paga, ne znam odakle ta ideja'

- Neopisivo. Toliko sam tužna da mi ponestaje riječi. Nesreća te dječice je da su rođeni od oca i majke koji, čini mi se, nemaju zdravu roditeljsku ljubav i skrb prema vlastitoj djeci. Trebalo bi preispitati njihovo pravo na roditeljsku skrb i oduzet im to pravo te toj djeci barem dati šansu za budući život, a pritom se ne smije dopustiti razdvajanje dječice jer bi ih to dodatno traumatiziralo - kazala je HDZ-ova zastupnica. 

Željko Jovanović (SDP) stava je da posljednji slučajevi pokazuju duboku krizu hrvatskog društva u svim segmentima, zdravstvu, socijali, pravosuđu.. 

- Nasilje na ulici, u školi, u bolnicama, u obiteljima gdje su žrtve u pravilu slabije i nemoćnije od napadača - djeca, djevojke, liječnici i sestre, vozači autobusa ... zvone zvona na uzbunu - rekao je.

Stava je da odgoj i obrazovanje za građansko društvo i demokraciju od vrtića na dalje dugoročno predstavlja jedini put za bolje, otvorenije i tolerantnije društvo, a iskustva iz Rijeke, kaže, gdje učenici u školama imaju već nekoliko godina građanski odgoj to i potvrđuju.

- Najnoviji, za sve nas nezamisliv događaj i monstruozni napad oca na djecu pokazuje da je potrebno i hitno poduzeti sve što može poslati poruku društvu da nasilje nema toleranciju.Na razini simbolike koja može imati snažnu poruku pozvao bi ministricu Murganić da podnese ostavku, ne zato što je neposredno kriva, nego da pokaže da joj je fotelja ministrice manje važna u odnosu na kaos koji očito vlada u sustavu socijale i za čije rješenje trebaju novi ljudi i nove ideje. Isto vrijedi i za ministra Kujundžića. Tim potezima poslali bi važnu poruku da su nam u socijali i zdravstvu trenutno potrebni ne riječi, već djela - zaključio je Jovanović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature