Obavijesti

News

Komentari 167

Prošao nacrt izmjena Ustava; Beus: Neki rade, neki luftiraju

Prošao nacrt izmjena Ustava; Beus: Neki rade, neki luftiraju
20

Sada je na redu posljednji korak, a to je izrada konačnog prijedloga. Ustavne promjene na kraju trebaju dobiti potporu najmanje dvije trećine zastupnika

VIDEO

Nacrt ustavnih promjena dobio je potporu 95 zastupnika, dok je njih 16 glasovalo protiv

Sada je na redu posljednji korak, a to je izrada konačnog prijedloga. Ustavne promjene na kraju trebaju dobiti potporu najmanje dvije trećine zastupnika, odnosno 101 ruku

Predsjednik Sabora Josip Leko najavio je i izvanrednu sjednicu koja će trajati od srijede do petka. Radna tijela imaju vremena da odrade svoj dio posla u ponedjeljak i utorak.

'Neki rade, neki se luftiraju'

Tijekom glasovanja u saborskim klupama HDZ-a bili tek rijetki zastupnici.

- Neki u Saboru rade, a neki se luftiraju - objavio je na Facebooku Goran Beus Richembergh (HNS) i tako potkrijepio svoje tvrdnje.

Burna rasprava prije glasovanja 

Prije glasovanja o prijedlogu nacrta ustavnih promjena, HDZ je zatražio stanku. 

Davorin Mlakar (HDZ) kazao je da su u stranci tek jutros doznali da se Odbor za Ustav očitovao o njihovim amandmanima. Zbog značaja teme i pripreme, zatražio je stanku, a iz saborskih klupa čulo se glasno negodovanje.

- Molim vas upozorite gospodina Kajina da se ovako primitivno može glasati izvan ove saborske dvorane - zamolio je Mlakar predsjedavajućeg Josipa Leku.

- U tvojoj središnjici - uzvratio je Kajin.

Predsjedavajući Josip Leko samo se kratko zahvalio na upozorenju.

Mlakar: Izmjene Ustava su plod jeftine trgovine s drugim strankama

Nakon stanke Davorin Mlakar (HDZ) pozvao je vladajuće da se predomisle i da povuku prijedlog ustavnih promjena te da se usklade s mišljenjem stručne javnosti koja želi Ustav napraviti modernim dokumentom. Napomenuo je da će se ovim prijedlogom sniziti dostignuti demokratski standardi te da se njima ozbiljno ugrožava načelo vladavine prava.

- Izmjene Ustava osim što se donosi zbog potrebe male grupe i jednog čovjeka, one su plod jeftine trgovine vladajućih s drugim strankama - ustvrdio je Mlakar.

HDZ opet tražio stanku

Milorad Pupovac (SDSS) upitao je što se dogodilo s HDZ-om kad je Hrvatska postala članica EU i da je napravio zaokret od 360 stupnjeva i postaje antieuropska stranka i sada stvari za koje se zalagao želi rušiti i mijenjati.

- Je li to samo znak da se jednom ponašamo za jednu svrhu, a drugi put na drugu ili je to poremećaj ozbiljnije prirode, a to da je riječ o posrnuću i padu ispod ranga vrijednosti koje je HDZ imao godinama kada je vodio europsku politiku u Hrvatskoj. Nadam se da nije riječ o ovo drugome - ustvrdio je Pupovac.

Za povredu poslovnika javio se Ivan Šuker (HDZ) i protom upozorio predsjedavajućeg Leku da nije reagirao na uvrede kojima se HDZ naziva protueuropskom strankom i tražio stanku. Leko mu je rekao da je zloupotrijebio institut povrede poslovnika i da je time zaslužio opomenu, ali je stanku odobrio.

Jandroković SDP-u: Znam da vas istina boli

Nakon stanke Gordan Jandroković (HDZ) izrazio je žaljenje što se rasprava o ustavnim promjenama pretvara u raspravu o svjetonazorskim pitanjima. Odbacio je Pupovčeve teze da je HDZ postao antieuropska stranka te poručio da je HDZ bio ključna stranka koja je osigurala euroatlantsko integriranje i da će nastaviti s proeuropskom politikom.

- Žao mi je što naši prijatelji s lijeve strane to ne razumiju i smatraju da desno od centra nije prihvatljivo jer su ih tome učili prethodnici. Učili su ih da je sve desno od centra šovinizam, pa i ustaše. Prestanite to raditi, imamo pravo na stavove i svjetonazor, ali odričemo vam pravo da nas proglašavate fašistima i nacionalistima. Prestanite stalno optuživati druge. Vi ste izazvali niz društvenih konflikata i narušavate političku stabilnost u Hrvatskoj. Znam da istina boli, zato tako i reagirate. I rezultati proteklog referenduma se očito ne mogu uklopiti u vaš mentalni komunistički sklop - rekao je Jandroković čime je zaradio pljesak svojih kolega.

Dragovan: Nije dosta što ste pokrali, još uzimate i pravo na drugačije mišljenje

Igor Dragovan (SDP) smatra da je smisao stanke koji je tražio HDZ izgubljen.

- To pokazuje mentalni sklop vas kad ste u opoziciji u odnosu kad ste na vlasti. Nije vam bilo dovoljno što ste pokrali Hrvatsku nego sada trebate oteti ljudima pravo na drugačije mišljenje, pravo da žive i govore u ovoj državi. To je neprihvatljivo. Iznenađuje me vaša agresija - kazao je SDP-ovac.

Pozvao je HDZ da dopuste da postoji demokratski dijalog. Napomenuo je da je mislio da su vremena opstrukcije i agresije iza nas, ali je to kaže očito HDZ-ova politika.

Laburist Dragutin Lesar podsjetio je HDZ-ovce dok oni vode dogovore da to nazivaju demokratskom procedurom, a dok to radi netko drugi tada to nazivaju trgovinom. Podsjetio je i da su HDZ-ovi amandmani stigli kasno poslijepodne u četvrtak, a da je sjednica Odbora za Ustav održana u petak ujutro, ali da njihovih zastupnika nije bilo da obrazlože amandmane. 

Nakon glasovanja ustavne promjene idu opet Odboru za Ustav

Nakon glasovanja tekst se vraća Odboru za Ustav, koji treba utvrditi konačni prijedlog, o kojem će ponovno raspravljati Sabor. 

Prije glasovanja Sabor je sjednicu nastavio raspravom o zakonu kojim se potvrđuje sporazum o financiranju s Europskom komisijom vezan za pomoć u tranziciji i jačanje institucija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa
Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH