News

Komentari 22

Glavna direktorica HUP-a o radu nedjeljom: 'S prizivom savjesti na rad bit će nemoguće raditi'

Glavna direktorica HUP-a o radu nedjeljom: 'S prizivom savjesti na rad bit će nemoguće raditi'

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber upozorila da je problem način reguliranja samog rada nedjeljom te osiguravanje dovoljnog broja zaposlenika, ali razumije da taj rad treba platiti više

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber komentirala je zakonodavni okvir rada nedjeljom na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća u ponedjeljak.

Što se tiče povećanja satnice za 50 posto za rad nedjeljom, Weber poručuje kako postoji razumijevanje da taj rad treba platiti više, ali da je problem način reguliranja samog rada nedjeljom te osiguravanje dovoljnog broja zaposlenika u slučajevima kad je taj rad neophodan.

- Kao što znate, uvedena je mogućnost radnika da izrazi tzv. priziv savjesti radu nedjeljom pa smatramo da će biti gotovo nemoguće osigurati normalno poslovanje u takvim uvjetima. U situaciji kad morate osigurati nesmetano poslovanje, odnosno redovan posao, teško je poslovati na način kad ste izloženi potencijalnom riziku da vam se zaposlenik neće pojaviti na poslu. Osobito bih naglasila situaciju rad trgovina u dijelu ovih 16 nedjelju, teško je osigurati i slobodne dane kada de facto morate zaposliti ljude koji će raditi samo tih 16 nedjelja. Tako da će i to biti izazov - rekla je istaknuvši kako tu dosta toga nije jasno.

Govoreći o proračunu za iduću godinu koji predviđa usporavanje gospodarskog rasta, predsjednica HUP-a Irena Weber je istaknula kako bi oni voljeli da je na strani rashoda proračun pokazao malo više znakova reformi i štednje. 

- S obzirom da se stvarno očekuju teške i 2023. i 2024. mislimo da bi na rashodovnoj strani bilo dobro vidjeti malo snažnije reforme, osobito u dijelu lokalne samouprave i zdravstva - poručila je. 

Vezano za zdravstvenu reformu koju im je predstavio na sjednici ministar Vili Beroš, Weber naglašava da ju podržavaju, ali da se treba regulirati institut bolovanja te dostupnost lijekova na tržištu. 

Najčitaniji članci