Obavijesti

News

Komentari 4

Gnjev žutih prsluka teško bi se mogao čuti na izborima u EU

Gnjev žutih prsluka teško bi se mogao čuti na izborima u EU
1

Da žuti prsluci, prosvjedni pokret protiv fiskalne i socijalne politike koji od studenog potresa Francusku i koji je na ulicu izveo stotine tisuća ljudi, imaju svoju listu, dobili bi tek 3,6 posto glasova

VIDEO

"Žuti prsluci" poremetili su politički život u Francuskoj, ali čini se da nisu uzdrmali izbornu ravnotežu, pokazuju neke ankete po kojima će stranka Emmanuela Macrona i krajnja desnica osvojiti najviše glasova na europskim izborima, kao na predsjedničkim 2017.

Da žuti prsluci, prosvjedni pokret protiv fiskalne i socijalne politike koji od studenog potresa Francusku i koji je na ulicu izveo stotine tisuća ljudi, imaju svoju listu, dobili bi tek 3,6 posto glasova, pokazuje kompilacija anketa provedenih u Francuskoj koju je u petak objavio Europski parlament.

Taj apolitični pokret promjenjiva oblika ima u svojim redovima velik broj apstinenata.

Po istom istraživanju, čini se da je zemlja spremna ponoviti utrku između Emmanuela Macrona i Marine Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora 2017.: predsjednikova stranka Republika u pokretu (REM) i Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen dobivaju 23,5 posto, odnosno 19,4 posto na izborima 26. svibnja.

U prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora 23. travnja 2017., Macron je dobio 24,01 posto, a Le Pen 21,30 posto.

"Oni koji su birali Macrona zacijelo će ga opet birati, oni izlaze na izbore", rekla je Christele Lagier, predavač na fakultetu političkih znanosti sveučilišta u Avignonu.

Potpora birača Nacionalnom okupljanju također je veoma snažna, 69 posto birača Marine Le Pen na izborima 2017. spremno je glasovati za liste te stranke u svibnju, pokazuje anketa koju je u veljači Ipsos proveo među 10.002 Francuza.

Među simpatizerima REM-a 71 posto ih je sigurno u svoj izbor, a kod RN-a se taj broj penje na 77 posto, opet po toj anketi.

"Čini se da će se gnjev žutih prsluka teško pretvoriti u rezultat na europskim izborima", ocijenila je istraživačica. "Najviše zbog toga što je riječ o nakupini gnjeva koju lakše predstavlja nošenje prsluka nego izbor predstavnika koji bi isticali zahtjeve i pretočili gnjev u glasove".

"Vidimo to i po tome što imaju velikih teškoća u pronalaženju glasnogovornika" i po sastavljanju različitih lista, dodala je Lagier.

Žuti prsluci se zapravo već nekoliko tjedana svađaju hoće li sudjelovati na europskim izborima.

No čini se da njihovo sudjelovanje u utrci nema veliku važnost: uz njihovu listu REM dobiva 23 posto, a RN 19,5 posto. Bez te liste rezultat REM-a bi ostao isti a RN-a bi porastao na 21 posto, pokazuje anketa Ipsos-Sopra Sterije od 25. veljače.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.