Obavijesti

News

Komentari 84

Godina u kojoj padaju avioni: Sve nesreće od početka 2015.

Godina u kojoj padaju avioni: Sve nesreće od početka 2015.
5

Iako je zračni promet i dalje najsigurniji način prijevoza, prva tri mjeseca 2015. godine pamtit ćemo po brojnim incidentima i nesrećama zrakoplova širom svijeta

VIDEO

"Zračni promet nikad nije bio sigurniji" ili "nema sigurnijeg prijevoza od zračnog prijevoza" - konstatacije su koje čujemo vrlo često i kojima čak i statistike idu u prilog. Ipak, prva tri mjeseca ove godine pamtit ćemo po brojnim zrakoplovnim nesrećama i incidentima. I dok se Europa još uvijek oporavlja od teške nesreće Germanwingsova Airbusa , u kojoj je poginulo 150 ljudi, pogledajmo sve incidente zrakoplova koji su se dogodili od početka 2015.

1. Pad TransAsia Airwaysa - 4. veljače, 43 poginulih

VIDEO

Pri polijetanju iz zračne luke u Taipeiju (Tajvan), zrakoplov ATR-72 TransAsia Airwaysa počeo je gubiti visinu. Avion je prije pada krilom zakvačio ogradu mosta i srušio se u rijeku Kilung. Na letu je bilo 58 putnika, od čega 31 turista iz Kine. Poginulo je 43, a nekim čudom preživjelo 15 ljudi. Samo spretnošću pilota izbjegnut je pad u stambene blokove i puno veće ljudske žrtve.

2. Ruski prepad nad Irskom - 18. veljače

Dva ruska bombardera TU-95 letjela su samo 40 kilometara od obale Irske. Ušli su u linije civilnog prijevoza zbog čega su neki letovi morali biti otkazani ili odgođeni. Situacija je bila napeta, ali nesreća je, srećom, izbjegnuta.

3. Pad Germanwingsa - 24. ožujka, 150 poginulih

Reuters

Najstrašnija nesreća ove godine dogodila se kada je, kako istraga tvrdi, kopilot njemačkog Germanwingsa Andreas Lubitz, na letu od Barcelone do Düsseldorfa, namjerno srušio Airbus u francuske Alpe. Poginulo je svih 150 ljudi u avionu. Među njima je bilo i 16 njemačkih srednjoškolaca koji su se vraćali s učeničke razmjene.

4. "Bomba" u Turkish Airlinesu - 28. ožujka

Avion Turkish Airlinesa iz Istanbula za Tokio morao se vratiti nakon što je u WC-u aviona pronađena poruka na kojoj je pisalo da se u zrakoplovu nalazi "C4 teret" - što je odmah izazvalo uzbunu kod nadležnih organa koji su posumnjali na podmetnuti eksploziv. Eksplozivne naprave, srećom, nije bilo. U idućih sedam dana još su dva zrakoplova iste kompanije bila prizemljena zbog dojava o bombi.

5. Izlijetanje Air Canade - 29. ožujka, 22 ozlijeđenih

VIDEO

Airbus 320 kompanije Air Canada izletio je s piste na međunarodnom aerodromu u Halifaxu. Pritom je udario u dalekovod što je dovelo i do nestanka struje na tom području. U avionu je bilo 137 osoba, a 22 je ozlijeđeno. Svi su uspješno evakuirani iako je zbog gustog snijega i nestanka struje taj proces bio znatno usporen.

6. Umalo sudar Emiratesa i Etihada u zraku - 29. ožujka

Zrakoplovi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kompanija Emirates i Etihad, umalo su se sudarili u zraku. Letjeli su u suprotnim smjerovima između Emirata i Sejšela, a do problema je došlo zbog promjene pravaca letenja zbog izbjegavanja jemenskog zračnog prostora. Kompanije su priopćile kako sigurnost putnika nije bila ugrožena.

7. Sudar Ryanaira - 1. travnja

Željko Mršić/Pixsell

Dva zrakoplova kompanije Ryanair okrznula su se u zračnoj luci u Dublinu dok su kretali prema uzletnoj stazi. Jedan je avion trebao poletjet za Zadar, a drugi za Edinburgh. Nitko od putnika nije ozlijeđen, a svi su nakon sudara bili evakuirani i put su nastavili drugim avionima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava