Obavijesti

News

Komentari 1

'Godinama su mi svi tajili da sam napola muškarac'

'Godinama su mi svi tajili da sam napola muškarac'
1

Žene sa Sindromom androgene neosjetljivosti imaju muški kromosom. Imaju vaginu i testise. Unatoč tome, liječnici kažu da su one i dalje žene

VIDEO

Eden Atwood (39), jazz pjevačica iz Montane u SAD-u, veći dio svog života smatrala je samu sebe nakazom, poluženom, čudakinjom.
Kao tinejdžerica počela je osjećati da nešto nije u redu.
- Dok su sve prijateljice već davno bile dobile mjesečnicu, ja nisam. Majka je govorila da se ne trebam brinuti, ali sam znala da sam drugačija - kaže pjevačica. Liječnici su joj rekli kako ima deformirane jajnike, koje mora izvaditi, zbog čega će ostati neplodna. Međutim, to nije bio kraj lošim vjestima. Kad je imala 15 godina, pomajka joj je rekla nešto što nije smjela saznati, što su joj tajili liječnici i roditelji.
- Ti si pola muškarac, pola žena - rekla je. Pjevačica kaže da su joj tada stvari bile jasnije. No liječnici se ne slažu s "dijagnozom" njene pomajke. Eden je rođena s muškim kromosomom Y. Riječ je o poremećaju u razvoju fetusa, a zove se Sindrom androgene neosjetljivosti. Sindrom djetetu može prenijeti majka, ali se može pojaviti i kao spontana mutacija. Liječnica Charmian Quigley kaže kako su takve žene zapravo i dalje žene.
- One imaju vaginu, ali nemaju maternicu. Imaju testise - kaže Quigley. Liječnici su Atwood cijelo vrijeme lagali o deformiranim jajnicima. Zapravo su joj odstranili testise. Otkad je sindrom otkriven 1953. godine, liječnici lažu pacijenticama kako se "ne bi slomile". Žene s ovim sindromom imaju znatno više muškog hormona testosterona. Ali ga njihovo tijelo pretvara u ženski hormon, estrogen. Ove žene nemaju akne i minimalno se znoje. Što se tiče spolnog života, žene sa sindromom mogu doživjeti orgazam kao i sve ostale. Eden kaže da joj nije bilo lako pomiriti se sa situacijom, no s vremenom je ipak uspjela. Uz hormonske terapije čak je i dojila posvojenog sina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...