Obavijesti

News

Komentari 132

Godinu dana nakon pobjede: Čovjek koji je sve iznenadio!

Godinu dana nakon pobjede: Čovjek koji je sve iznenadio!
4

Predsjednik Ivo Josipović je najpopularniji hrvatski političar. U objašnjenju njegove popularnosti, nemoguće je ne primijetiti da je Josipović, poput Mesića, sveprisutan

VIDEO

Važna ličnost hrvatske desne inteligencije, književnik Ivan Aralica, dao je nedavno Ivi Josipoviću dobru ocjenu, “ne peticu, ali svakako prolaznu”. Sa ljevice, vazda strogi Vjeran Zuppa ocjenjuje ga “čovjekom europske suvremenosti”. Josipović je osoba godine u Banja Luci, a u Mostaru “šije” MIlana Bandića, što nije malo postignuće, nego gol na teškom gostujućem terenu. Sve bi to spajanje naizgled nespojivog ipak bilo jedva malo više od ništa, da Josipović ne uživa podršku svoje izborne baze - hrvatskih građana. Ona se u pravilu kreće oko 80 posto.

Za razliku od Mesića, on uvažava pomirbu..., Ivan Aralica dodaje da bi možda mogao i više

Elvisovsku popularnost malo je tko očekivao a ako pažljivije analiziramo zadnjih godinu dana, vidjet ćemo da ju je novi predsjednik stekao hrabrošću koja je gotovo zamaskirana specifičnim, komunikacijskim stilom. Tiha voda brege dere. Nakon razmjerno trapavog početka, obilježenog s nekoliko problematičnih kadrovskih odabira, (sporni savjetnici) Josipović se brzo konsolidirao i u kratkom razdoblju povukao vrlo odvažne poteze. U dugoj turneji po stratištima širom regije, poklonio se svim nevinim žrtvama, a najveći značaj imao je odlazak u Tezno i Bleiburg, mjesta gdje njegov prethodnik Mesić nipošto nije htio ići. Taj simbolički potez - dočekan s dosta žamora na ljevici - relaksirao je političku scenu u zemlji i gurnuo bar djelomično Drugi svjetski rat sa političke pozornice prema povijesnim udžbenicima. Mnoštvo puta susreo se s Borisom Tadićem ali je otvorio vrata i kontroverznom Miloradu Dodiku. Takva regionalna politika u Hrvatskoj je razmjerno često bila kritizirana.

On je izvanserijski obrazovan čovjek, Stjepan Mesić misli da je Josipović čovjek za EU

Oponenti tvrde da se bolje slaže s Tadićem nego s Jadrankom Kosor i da više gleda u Beograd nego u Bruxelles. Ivo Banac nedavno je na Radiju Deutsche Welle konstatirao kako Josipović i Tadić, surađujući s Dodikom, nastavljaju politiku rušenja BiH. Kritičari ga smatraju kolebljivim, tvrde da nije razjasnio izvlačenje novca iz Štedionice Zlatica, itd. i da je iznevjerio ideju “Nove pravednosti”. No, nacija podržava njegovu politiku.

Neki njegovi potezi mogu nas gurnuti na Balkan, Daniel Srb plaši se jugobalkanskih integracija

U objašnjenju njegove popularnosti, nemoguće je ne primijetiti da je Josipović, poput Stipe Mesića, sveprisutan. On nije populista, ali svakodnevno kontaktira s ljudima. Predsjednik je svih građana. Čovjek koji vjeruje u zen mudrost “ako sjediš dovoljno dugo na obali rijeke dočekat ćeš da valovi izbace truplo tvog neprijatelja” imao bi danas ozbiljnu poteškoću navesti tko mu je neprijatelj.

Poklonio se svim žrtvama

Posjetio je Tezno i Bleiburg i odao počast nevinim žrtvama partizanske odmazde. Obzirom na lijevi milje iz kojega potiče, to je bio hrabar potez. Vremenom je obišao skoro sva važna stratišta u regiji.

Sukobio se s Jadrankom Kosor

Vlada je napala Josipovićev govor u parlamentu BiH, u kojem je izrazio žaljenje zbog hrvatske politike u ratu. Rekli su da je kršio Ustav. On je uzvratio: neka me smijene ili neka sami odu.

Regionalna suradnja u fokusu

Ivo Josipović osnažio je komunikaciju sa Srbijom a posjetio, kao prvi hrvatski predsjednik, i Banja Luku. Tvrdi da mu najveći poticaj za suradnju dolaze iz redova hrvatskih gospodarstvenika.

Zalagao se za objavu Registra branitelja i reviziju pretvorbe

Ivo Josipović odmah na početku mandata zalagao se za objavu dokumenta koji se tretira kao državna tajna. Na njegovu inicijativu u zakon je ugrađena odredba o nezastarijevanju pretvorbenih muljaža.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...