Obavijesti

News

Komentari 59

Godinu dana nakon ubojstva, Gadafijev duh je nad Libijom

Godinu dana nakon ubojstva, Gadafijev duh je nad Libijom
6

Jedan od najvećih problema u Libiji su naoružane vojne skupine koje kontroliraju dijelove zemlje, ali i gomilu oružja koje je Gadafi godinama kupovao od stranih sila

VIDEO

Ubojstvom Moamera Gadafija prije godinu dana završila je njegova dugogodišnja diktatura, a ovog tjedna Ali Zeidan je imenovan za prvog premijera izabranog na slobodnim demokratskim izborima. Napokon slobodnu zemlju, godinu dana kasnije ipak još prati duh Gadafijeva naslijeđa. 

Iako postoji niz dokaza da je Gadafijev najmlađi sin Kamis ubijen, mnogi vjeruju da je on i dalje živ i da planira napade s očevim pristašama. Libijski dužnosnici morat će se i pomučiti kako bi u zemlju vratili milijarde dolara koje su Gadafi i sinovi sakrili u Europi i SAD-u. Vjeruje se da su zemlju oštetili za najmanje 160 milijardi dolara, a proces pronalaska svog novca mogao bi trajati godinama, prenosi Time. Treći veliki problem u Libiji je i golemo naoružanje. Gadafi je bio jedan od najvećih kupaca vojne opreme, a iako vlada ima kontrolu nad dijelom tih skladišta, libijske dužnosnike brinu naoružane skupine diljem zemlje koje posjeduju goleme količine naoružanja koje bi mogle potrajati i nekoliko ratova. 

Baš su te naoružane skupine koje kontroliraju dijelove zemlje jedan od najvećih problema za zemlju koju uskoro čeka i pisanje novog ustava. 

Kako je ubijen Gadafi?

Veliki prosvjed protiv vladavine Moamera Gadafija počeo je 17. veljače prošle godine. Ono što je u početku bila mirna pobuna protiv vlasti preraslo je u velike borbe. Pobunjeničke snage munjevito su napredovale uništavajući snage Gadafija. Zauzeli su Tripoli, Sirt i ostale velike libijske gradove. Gadafi u početku nije previše brinuo oko svega, no voda je došla do grla nakon što su ga počeli napuštati ministri. Otkaz je dalo i  nekoliko veleposlanika i diplomata. S obzirom na to da Gadafi nije pristajao na primirje u sve su se umiješale snage NATO-a, koje su vršile dodatni pritisak na libijskog vođu.

Nakon što je postalo jasno da borbe neće prestati, Gadafi se s obitelji povukao iz javnosti te je pobjegao. Svojim pristašama javljao se samo audio i video porukama koje je emitirala libijska nacionalna televizija.

U napadu na njegovu rezidenciju u Tripoliju 30. travnja ove godine ubijen je jedan od Gadafijevih sinova i njegova tri unuka. Unatoč pogibiji člana obitelji i sve jačeg pobunjeničkog pritiska Gadafi nije želio otići s vlasti. Istaknuo je kako će s vlasti otići jedino ako umre. 

Veliki dio Tripolija je 25. kolovoza pao u ruke pobunjenika, koji su nakon toga osnovali Nacionalno tranzicijsko vijeće koje se shvaćalo kao glavno tijelo koje odlučuje o sudbini Libije. Moamer Gadafi tada je službeno ostao bez vlasti. Za vrijeme čitavog Gadafijeva bijega mediji su nagađali kako će Gadafi tražiti azil u nekoj od zemalja s čijim je trenutačnim ili bivšim čelnicima bio u dobrim odnosima. Između ostalog, govorilo se i kako će doputovati u Hrvatsku, gdje se također navodno trebao skrivati. 

Gadafija su pobunjeničke snage ubile 20. listopada. Ubili su ga u Sirtu, njegovom najjačem uporištu i skloništu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu