Obavijesti

News

Komentari 110

Golać u tunelu: Što se događa na cestama kad nitko ne gleda

Golać u tunelu: Što se događa na cestama kad nitko ne gleda
16

Nadzorne kamere na našim cestama snimile su nevjerojatne manevre neodgovornih vozača i radnika koji ignoriraju upozorenja te ugrožavaju svoje i tuđe živote

VIDEO

Radnici su na autocesti kraj Ogulina popravljali stare i postavljali nove prometne znakove. Zaustavili su promet u lijevom traku. Kamion s dizalicom dignuo je dva radnika na platformu, a jedan od njih je ostao u košari dizalice koja je bila prenisko. Ispod nje je velikom brzinom uspio proći autobus, no njegovo stražnje spremište zahvatilo je košaru. Ona se raspala u stotinu dijelova, a radnik je pao na cestu.

- Prošao je kroz košaru kao da je od papira, bilo je stravično - rekao nam je jedan od radnika autocesta.

Radnik koji je pao na cestu dobio je višestruke prijelome ruku i nogu, a slomio je i kuk. Umalo je stradao i njegov kolega koji je ostao zarobljen na gredi poprečnog prometnog znaka. Nitko od radnika nije nosio kacigu pa je sreća da se nisu i teže ozlijedili.

Nekoliko sekundi nakon sudara s autobusom na radnike su umalo naletjeli jureći automobili. Nasreću, bio je dan pa su se vozači automobila uspjeli pribrati. Tako je izbjegnuta još gora nesreća.

- Sve su djelatnike na cesti teško kaznili jer nisu imali zaštitnu opremu. Od tada se, nasreću, ovakve nesreće nisu ponovile - kaže nam jedan od radnika.

Djelatnici i vozači na autocestama čine nevjerojatne pogreške i sulude manevre

Taj primjer prometne nesreće od prije nekoliko godina, čije snimke su sad izašle u javnost, vjerno pokazuje kako su sitnice dovoljne da netko strada ako ne poštuje pravila o sigurnosti na autocestama. Ovako težak slučaj, nažalost, nije jedini. Iako je stroži nadzor smanjio broj teških nesreća u zadnjih pet godina, djelatnici i vozači na autocestama i dalje čine nevjerojatne pogreške i sulude manevre. Nadzorne kamere s autocesta prema Dubrovniku i Rijeci snimile su vozače koji voze kilometrima u suprotnom smjeru, iz čistog mira se zaustavljaju ili, zbog oklade, goli izlaze iz vozila.

Ignoriraju se i upozorenja, pa tako orkanska bura razbacuje kamione, a znakovi za suprotan smjer za šokantan broj vozača čine se kao nepoznat pojam.

Neprilagođena brzina, nepoštivanje znakova, zaustavljanje u tunelima, vožnja autocestom unatrag, leteći šahtovi i čudni turisti, sve se to može vidjeti svake sezone na svim hrvatskim autocestama.

Izašao iz vozila i popravljao frizuru

Jedan od najgorih primjera zaustavljanja u tunelu je onaj nekog Rumunja. Auto je parkirao na zaustavnom traku i upalio sva četiri žmigavca. Prvo što su kontrolori prometa pomislili je da mu se pokvario auto, no on je izašao iz vozila i, gledajući se u retrovizor, popravljao frizuru. Potom je fotografirao ulaz u tunel, a zatim je i sam nekoliko puta pozirao sam sebi. Nakon nekoliko kilometara zaustavila ga je cestovna ophodnja te ga kaznila. Sličnih primjera ima gotovo svake godine.

Djeca se penjala po stijenama uz autocestu

- Austrijski turisti zaustavili su se blizu ulaza u tunel, a njihova djeca su se počela igrati alpinista. Penjali su se po stijenama uz autocestu, koje su se lako mogle odroniti. Otišli su tek onda kad im je otac završio ‘cigaret-pauzu’ - rekao nam je jedan od nadzornika prometa.

Spomenuo je i još jedan slučaj u kojem su se kraj tunela Mala Kapela zaustavili djed, baka i unuk kako bi se fotografirali.

- Djed i baka su očito prvi put prolazili tim dijelom autoceste, pa su to željeli ovjekovječiti. U fotografiranju su se svi izmjenjivali, a ubrzo su do njih došli ophodari. Bilo nam ih je žao, pa smo ih samo upozorili.

Broj prometnih nesreća na autocestama u Hrvatskoj je u blagom padu

Unatoč takvim i sličnim primjerima, broj prometnih nesreća na autocestama u Hrvatskoj je, prema podacima HAC-a, u blagom padu. U cijeloj 2013. godini na autocestama su bile 1484 prometne nesreće, za razliku od godine prije, kad ih je bila 1591. Život je prošle godine izgubilo 19 ljudi, a njih 179 imalo je lakše i teže ozljede. U 2012. ih je poginulo 20, a bila su 232 ozlijeđena. To je zasad najmanji broj nesreća od 2006. godine jer tek tad su bili dostupni prvi cjeloviti podaci o stradalima, ozlijeđenima i šteti.     

Ej, bok! U tunelu sam. Ne smijem voziti i razgovarati 

Čovjek je zaustavio teretni automobil u lijevom traku tunela na autocesti. Izašao je iz vozila kako bi razgovarao mobitelom iako u tunelima često nema signala. U opasnost je doveo sebe i ostale sudionike u prometu, ali toga očito nije bio svjestan. Ili ipak jest?     

Izgubio je okladu, pa se skinuo gol i klečao u tunelu

Muškarac, sa snimke gol je hodao tunelom na autocesti kako bi pokazao prijateljima da nije kukavica. Prema izjavi radnika upoznatog sa slučajem, muškarac je izgubio okladu, te je gol kleknuo na cestu. Nasreću u tom trenutku nije bilo vozila.

Samo se čeka da bura otpuše i Maslenički most

        Udari bure prirodni su neprijatelj kamiona i kombija, koji zbog njihove snage često ne mogu sigurno prijeći Maslenički most. Fotografije sa snimke prikazuju samo srce turističke sezone. Zbog jakog vjetra motociklisti su padali iako su poštivali prometnu signalizaciju. Bura najlakše prevrće prikolice kamiona, a na snimkama to izgleda kao dječja igra.     

"Teške šahtove" nose djevojke, vozačice žele pomoći drugima 

Vozač automobila u jednom od hrvatskih tunela prešao je preko poklopca šahta te ga izbacio iz njegova ležišta. Promet je bio rijedak, pa nasreću, ostali vozači nisu pogodili nastali otvor. Vozač je nastavio svojim putem, a malo prije opasnog šahta zaustavile su se nepoznate djevojke koje su primijetile prijetnju za njih, ali i za ostale sudionike u prometu. Dok je jedna pazila na njihov automobil te na to da ih ne pregazi neko drugo vozilo, kolegice su uhvatile poklopac i vratile ga na mjesto. Nakon toga su nastavile put.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"