Obavijesti

News

Komentari 15

Goluža: 'Odron na Jakuševcu predstavlja zdravstvenu ugrozu'

Goluža: 'Odron na Jakuševcu  predstavlja zdravstvenu ugrozu'

Ovo nije samo zdravstveni problem, nije samo ekološka bomba koja se nalazi u gusto naseljenom dijelu grada Zagreba, ovo je na simboličkoj razini totalni poraz Tomislava Tomaševića, rekao je

VIDEO

Davor Vić, voditelj Podružnice "Čistoća" Zagrebačkog holdinga, komentirao je djelomično urušavanje zapadnog dijela odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec u subotu.

- Slično se dogodilo 2002. godine i tada je situacija bila gora. Klizište se dogodilo s južne strane što je bliže kućama, a čak je i otpad otišao na servisnu cestu samog odlagališta. Međutim, kao i u subotu, ni tada se nije dogodilo ništa što je izašlo van gabarita samog odlagališta. Mi smo postupili sukladno sigurnosnom protokolu. Odmah smo obavijestili državni inspektorat i na teren su izašle sve one odrednice državnog inspektorata koje se bave ovakvim slučajima. Napravljen je očevid i mi očekujemo rezultate sutra - rekao je Vić za HRT.

Mislav Herman, HDZ, optužio je da se urušavanje pokušalo zataškati te istaknuo da kao rođeni Zagrepčanin nikad nije čuo da se nešto ovako dogodilo prije.

Tomašević o urušavanju otpada: 'Nismo obavijestili javnost jer nije bilo ugroze za zdravlje'
Tomašević o urušavanju otpada: 'Nismo obavijestili javnost jer nije bilo ugroze za zdravlje'

- Jako je loša stvar da je gradska vlast tek četvrti dan, na inzistiranje medija i građana, počela komunicirati da se nešto dogodilo. Smatramo da je to kršenje Zakona o gospodarenju otpadom jer u slučaju bilo kakvih neuobičajenih situacija građani se iste sekunde moraju obavijestiti da se nešto dogodilo, upozoriti na moguće zagađenje i obavijestiti s postupcima koje je gradska vlast napravila. Ništa se od toga nije dogodilo, osim što se pokušalo zataškati, naglasio je, te dodao da je do urušavanja došlo jer se na mjesto koje je namijenjeno za odlaganje miješanog komunalnog otpada već mjesecima odlaže i bio otpad - kaže Herman.

Vić je odbacio optužbe da se nešto tajilo, kao i Marina Ivandić iz Možemo!.

- Nije se ništa zataškavalo. U nije se dogodilo za posljedicu nikakva šteta na imovini ili ugroza sigurnosti i zdravlja građana. Mjerne postaje koje su na lokaciji nisu zabilježile nikakva prekoračenja, što znači da nije nastupio nikakav događaj u kojem bi zapravo javnost trebalo alarmirati - kaže Ivandić.

Trpimir Goluža, Most upozorio je da odron predstavlja zdravstvenu ugrozu.

- Ovo nije samo zdravstveni problem, nije samo ekološka bomba koja se nalazi u gusto naseljenom dijelu grada Zagreba, ovo je na simboličkoj razini totalni poraz Tomislava Tomaševića i njegove navodne zelene politike u gradu Zagrebu. Jakuševac je ključno, simboličko mjesto političke opcije Možemo!. Oni su tvrdili i dobili izbore na obećanjima da će Jakuševac zatvoriti u roku četiri godine. Danas vidimo što je slika i prilika politike Tomislava Tomaševića i Možemo! u gradu Zagrebu. Grad Zagreb nikad nije imao slabiju komunalnu uslugu, u susjedstvu vidimo divlje svinje, glodavce. Zagreb je od nekad belog čistog Zagreba grada postao grad smeća - govori Goluža.

Slaven Dobrović, Domovinski pokret, istaknuo je kako Zagreb i dalje plaća penale za prevelik broj odloženog otpada na Jakuševcu. Kazna za 2022. iznosi 1.300.000 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi