Obavijesti

News

Komentari 4

Gong i 22 organizacije apeliraju na Vladu: Otvorite Markov trg, ograde tamo stoje od 2020.

Gong i 22 organizacije apeliraju na Vladu: Otvorite Markov trg, ograde tamo stoje od 2020.

Markov trg zatvoren je za građane od 12. listopada 2020. godine kada je došlo do pucnjave na zgradu Vlade. Od tada je ograđen metalnim ogradama

VIDEO

Gong i 22 organizacije civilnog društva uputili su apel Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da se otvori Markov trg za građane i građanke. Iz Gonga navode kako se radi o prostoru na kojem se nalaze ključne demokratske institucije, Sabor, Vlada i Ustavni sud. 

Podsjetimo, Markov trg zatvoren je za građane od 12. listopada 2020. godine kada je došlo do pucnjave na zgradu Vlade. Od tada je ograđen metalnim ogradama. 

Zagreb: Policijsko osiguranje nakon pucnjave na Markovom trgu

'Markov trg je politički značajan' 

- Javnost nikada nije dobila adekvatno objašnjenje o razmjerima i prirodi opasnosti od novih napada na zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda iz sigurnosne procjene SOA-e, premda je upravo to onaj dokument na koji se vlasti pozivaju dok građanima zabranjuju pristup Markovom trgu - navode iz Gonga u priopćenju. 

- Tek u veljači ove godine, nakon što je Gong poslao upit SOA-i je li donesena nova sigurnosna procjena, SOA je odgovorila da jest, i to u studenom 2022., dvije godine nakon prve iz 2020. Do tada se za novu procjenu javno uopće nije znalo. Detalje procjene SOA Gongu nije otkrila, ustvrdivši da je riječ o klasificiranim podacima koje je poslala na odgovarajuću adresu u MUP-u. MUP, pak, mjesec dana od Gongovog upita nije potvrdio čak niti postojanje nove sigurnosne procjene - poručuju. 

Gongov Parlametar uveo novu funkciju: Sad možete direktno pisati saborskim zastupnicima
Gongov Parlametar uveo novu funkciju: Sad možete direktno pisati saborskim zastupnicima

Gong navodi i kako je moguće prijaviti prosvjed na tom mjestu, no da su građani obeshrabreni zbog ograničenog prostora i činjenice da, otkako postoji novi režim na Trgu, policija za najavljene prosvjede ne oslobađa više od 400 četvornih metara. Obzirom da se radi o mjestu na kojem se nalaze ključne demokratske institucije, to je bez premca politički značajno mjesto za okupljanje i izražavanje političkog stava, navode iz Gonga. 

Gong: Vrijeme je da se Markov trg konačno otvori 

- Prema Ustavu Republike Hrvatske, svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju. Gong zato smatra da ovakav sigurnosni režim prekomjerno ograničava slobodu okupljanja i kretanja građanima i građankama. Gong je i ranije pozivao Vladu da otvori Markov trg javnosti, u ožujku i svibnju 2022., a pokrenuo je i kampanju #Otvaraj kojom poziva da se barikade uklone. U veljači 2023. Gong je utvrdio da je policija za potrebe jednog prosvjeda oslobodila samo 200 metara četvorni - ističu te navode kako je vrijeme da se Markov trg konačno otvori, a da je zadaća osiguranja organizirati siguran i otvoren prostor za slobodno okupljanje. 

Gong pozdravio Ustavni sud u odluci o izbornim jedinicama
Gong pozdravio Ustavni sud u odluci o izbornim jedinicama

- Javnost ima puno pravo znati sve činjenice o razini opasnosti, osim onih koje moraju ostati tajne, kako bi se doista osiguralo da svako ograničenje prava na slobodno okupljanje ispred Vlade, Sabora i Ustavnog suda bude jasno obrazloženo i strogo ograničeno - zaključuju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...