News

Komentari 145

GONG: 'Krši se šutnja, ali ovaj broj nepravilnosti je očekivan'

GONG: 'Krši se šutnja, ali ovaj broj nepravilnosti je očekivan'

GONG još od jutros prima neanonimne dojave građana koje se odnose na kršenje izborne šutnje, needuciranost biračkih odbora i ugroženu tajnost glasovanja...

GONG na svojim službenim stranicama javlja kako najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske primaju zbog kršenja izborne šutnje. Pojedine stranke i koalicije šutnju krše na biračkim mjestima, ali i plakatima, lecima, telefonskim pozivima i SMS porukama. 

Što se pak rada biračkih odjela tiče, GONG je primio dojave građana o 'slaboj educiranosti pojedinih biračkih odbora što se očituje u nepoznavanju načina glasanja pripadnika nacionalnih manjina i ugrožene tajnosti glasanja. Dojave se odnose i na neprimjerena uređenja pojedinih biračkih mjesta i postavljanja glasačkih listića na način da se može vidjeti serijski broj što također ugrožava tajnost glasanja, javlja GONG

Kako pak prijaviti eventualne nepravilnosti na ovim parlamentarnim izborima, provjerite na stranicama GONG-a

HAKOM-u proslijeđeni brojevi s kojih su slani SMS-ovi

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je u nedjelju kako je Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) proslijedilo pregled brojeva koje su mu dojavili građani, a sa kojih su im upućene promidžbene SMS poruke.

DIP je to učinio kako bi HAKOM u okviru svojih nadležnosti poduzeo mjere u svrhu utvrđivanja korisnika tih brojeva, te njihova blokiranja, kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje birača slanjem sms promidžbenih poruka.

Povjerenstvu se u nedjelju, na dan izbora za Hrvatski sabor, požalilo više građana da dobivaju SMS poruke s pozitivnim ili negativnim sadržajem u odnosu na određene izborne sudionike, takve poruke ocijenili su kršenjem izborne šutnje. 

Povjerenstvo podsjeća da je za izborne šutnje, koja je na snazi u subotu i nedjelju do 19 sati, zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Zabranjeno je i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela. 

Najčitaniji članci