Obavijesti

News

Komentari 3

GONG o 112 dana Vlade: Još fale konkretne političke odluke

GONG o 112 dana Vlade: Još fale konkretne političke odluke
1

Nema političkih odluka koje donose stvarne promjene, posebno u vezi s gorućim problemima socijalno ugroženih, povratnika i žrtava rata, tvrdi Jelena Berković

VIDEO

– Svjesni smo teškog stanja u gospodarstvu, ali napredak Hrvatske ovisi o tome koliko se vladavina prava ugradi u DNA naše zemlje – poručila je Jelena Berković iz Gong-a na okruglom stolu o radu 112 dana Vlade koji je u Hrvatskom saboru organizirala Platforma 112, koja okuplja 60 udruga civilnog društva. 

Udruge su pripremile izvješće u kojem su ukazali na pozitivne poteze nove vlasti, ali i propuste na području ljudskih prava, koje su najviše osjetili socijalno ugroženi i marginalizirani prognanici, osobe s invaliditetom te civilne žrtve rata. Uz političare, sindikaliste i predstavnike civilnih udruga, na okruglom stolu je sudjelovao i Paolo Berizzi iz Delegacije EU u Hrvatskoj, javlja večernji.hr

Civilno društvo u Hrvatskoj je sazrelo

– Ovo je dokaz da je civilno društvo u Hrvatskoj sazrelo. I EU provodi monitoring nad Hrvatskom, obavili smo šestomjesečnu ocjenu koju bi trebali predstaviti utorak. Ne mogu vam puno reći o izvješću, ali Hrvatska će se pozvati da nastavi pripreme za članstvo u EU. U intreresu je hrvatskih građana da se dosadašnja dobra motivacija nastavi na istoj razini – kazao je Berizzi. 

Uočili naznake pozitivnih promjena

Od formiranja nove vlasti uočene su naznake pozitivnih promjena u 29 od 112 točaka, što čini četvrtinu svih zahtjeva Platforme 112, rekla je Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava. 

– U najvećem broju slučajeva radi se o najavama posve novog pristupa u promišljanju više politika, prvenstveno obrazovne, reproduktivne, sigurnosne te vanjske politike. Ipak, uočavamo izostanak konkretnih političkih odluka koje donose stvarne promjene, posebno u vezi s gorućim problemima socijalno ugroženih, povratnika i žrtava rata – tvrdi Jelena Berković. 

Od 35 zakona samo jedan prošao zadovoljavajuću proceduru

Od 35 zakona, samo je jedan - izmjene zakona o javnom okupljanju - prošao zadovoljavajuću i transparentnu proceduru kad je riječ o savjetovanju s civilnim društvom. Od 54 zakona koji su razmatrani u Saboru, čak 48 njih je prošlo kroz hitnu proceduru, dok se od preostalih zakona, u pet slučajeva radi o zakonskim prijedlozima opozicije, odnosno Hrvatskih laburista i svi su redom odbijeni što je nastavak lošeg i arogantnog ponašanja prošle vlasti, upozoravaju. 

Neprihvatljiv slučaj Zakona o socijalnoj skrbi 

– Apsolutno je neprihvatljiv slučaj Zakona o socijalnoj skrbi koji je hitnom procedurom mijenjan, uz obrazloženje da je prethodni zakon bio neprimjenjiv upravo stoga što je i hitno donesen bez adekvatnog doprinosa struke. Umjesto da se krene u izradu cjelovite socijalne politike, vrijeme se troši na takozvane vatrogasne mjere upitnih učinaka – rekla je Berković te dodala kako traže da hitna procedura i izostanak javnog savjetovanja napokon postanu dobro obrazložene iznimke, a ne pravilo donošenja zakona te da Vlada obnovi dobru praksu iz doba premijera Račana kada su svi novinari imali jednak pristup članovima Vlade prilikom redovitih konferencija za tisak nakon sjednica Vlade. 

Lučin: Bolje da se izvješće napravi za šest mjeseci

SDP-ov Šime Lučin pohvalio je civilne udruge za "hvalevrijedan" posao koje su obavile, no dodao je kako bi bilo bolje da se izvješće napravi za šest mjeseci ili godinu dana s obzirom na stanje države koju je dočekalo novu Vladu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.