Obavijesti

News

Komentari 17

GONG o 'neželjenom djetetu': Predložili konkretne reforme

GONG o 'neželjenom djetetu': Predložili konkretne reforme
4

Dragan Zelić i Nenad Zakošek izašli su s prijedlozima da se unaprijedi izborni sustav i tražili sastanak s Milanovićem i Karamarkom. No, niti jedan se nije javio

VIDEO

Reforma izbornog zakonodavstva kao i uređivanje referendumskog okvira neželjeno je dijete i ni jedna Vlada se ne želi uhvatiti rješavanja tog problema , kazao je Dragan Zelić (GONG) te je podsjetio da su inicijativu sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva pokrenuli tijekom 2012. godine. Do danas nema odgovora na tu inicijativu od strane vladajućih.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić i dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek izašli su s prijedlozima da se izborni sustav unaprijedi. Tražili su sastanak s premijerom i šefom SDP-a Zoranom Milanovićem te čelnikom najjače oporbene stranke Tomislavom Karamarkom . Međutim, ni jedna strana nije im odgovorila na zahtjev.

- Zanima nas stav SDP-a i HDZ-a po ovom pitanju jer je važno da se ova problematika riješi konsenzusom i da ne bude preglasavanja. Zanimljivo je da dvije najjače političke stranke nemaju jasne stavove o ovim pitanjima. Inzistirat ćemo da se kaže hoće li se prije izbora išta mijenjati ili ne. Dugoročno se postavlja pitanje ako ova Vlada ne želi mijenjati izborno zakonodavstvo da li je onda spremna na ikakve ozbiljnije reforme u zemlji . Da ne spominjem građanski odgoj od kojeg se praktički odustaje što je izazvalo zbunjenost i razočaranost javnosti, a reforma javne uprave i teritorijalni preustroj izgleda još kao znanstvena fantastika - kazao je Zelić.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

Potpora GONGU za promjenu izbornog zakonodavstva stigla je samo od predsjednika Sabora Josipa Leke. Zelić napominje da imamo dovoljno vremena za promjenu izbornog zakonodavstva, ali pitanje je ima li političke volje.

GONG predlaže da se Hrvatska podijeli na šest izbornih jedinica s tim da bi Zagreb bio zasebna izborna jedinica . Zalažu se za uvođenje preferencijalnog glasovanja uz prag od pet posto s ciljem većeg utjecaja birača u izbornom procesu, ali i razvoja unutarstranačke demokracije.

Ljudima osuđenima za teška kaznena djela poput ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, zloupotrebe položaja i ovlasti te gospodarskog kriminala i ratnog profiterstva zabrani kandidiranje na izborima do isteka rehabilitacijskog period a. Također traže zabranu istovremenog obnašanja funkcije saborskog zastupnika te gradonačelnika ili načelnika s ciljem da se spriječi gomilanje funkcija, ali i potencijalni sukob interesa.

- Postavlja se pitanje zastupa li zastupnik koji obnaša dvoju funkciju opći interes svih građana ili interes samo svoje lokalne jedinice i na neki način je u vrlo lagodnoj poziciji da tako kupuje naklonost birača - rekao je Zelić.

GONG traži i izmjene referendumskog pravnog okvira , uvođenje obveze prikupljanja potpisa kao uvjet za kandidiranje za sve izborne liste jer imamo velik broj "mrtvih političkih stranaka". Smatraju da je potrebno uspostaviti online bazu podataka o donacijama političkim strankama kako bi se jednostavnim pretraživanjem mogle vidjeti poveznice između donatora stranaka i dobivanja posla na natječaju, koncesija, otpisa poreznog duga i ostalo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini