Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
41 komentara

GONG traži ostavku Plenkovića zbog iskaza: 'Vlada mora otići'

Ukoliko je iskaz Martine Dalić istinit, poručuju iz nevladine organizacije, onda su visoki dužnosnici s privantom skupinm zloupotrijebili demokratske procese, takva Vlada ne može upravljati državom

Divulje Plenkovic
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
41 komentara

Nestranačka udruga GONG zatražila je u petak od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da podnese ostavku zbog, kako su naveli, lažnih očitovanja više dužnosnika, pa i samog premijera pred hrvatskim institucijama na temu potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor, kao i zbog okupacije državnih institucija od strane privatne interesne skupine. 

"Ako je iskaz bivše potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić pred USKOK-om točan, visoki dužnosnici udruženi s privatnom interesnom skupinom zarobili su i zloupotrijebili demokratske procese i institucije, obmanjivali javnost i cenzurirali medije, zbog čega ova Vlada više ne može upravljati državom", poručuje GONG u priopćenju.

Zagreb: Održana 111. sjednica Vlade RH SLUČAJ AGROKOR Plenković: Izbjegli smo slom, a Agrokor je sada završena priča

Ističu da je premijer Plenković obmanuo javnost i Hrvatski sabor kada je, braneći se od zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja vladi, zatajio inicijalni sastanak s Ivicom Todorićem na koji je poslao ne samo Martinu Dalić, nego i bivšeg Agrokorovog direktora i sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića.

Ministar financija Marić lagao je pred Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa kad je tvrdio da se izuzeo od odlučivanja u slučaju Agrokor jer je prijavio samo dva od ukupno sedam sastanka na kojima je sudjelovao te je, prema Dalić, bio vrlo aktivan u kreiranju Lex Agrokora, navodi GONG.

ŠTO JE REKAO USKOK-U: Ramljakov iskaz: 'Može se reći da je Dalić autor lexa Agrokor'

Podsjećaju i da je bivša potpredsjednica Dalić priznala cenzuru zaustavljanjem priče u jednom mediju, lagala javnosti da radna skupina ne postoji, smatrala nepristojnim propitivanje naknada članovima radne skupine i, dodaju, dovodila svoje prijatelje, koji žive od financijskih transakcija, na sastanke s Agrokorovim kreditorima.

Tvrde i da je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) zloupotrijebljena za nezakonite provjere kandidata za Agrokorovog povjerenika.

SLUČAJ AGROKOR 'Povjerenstvo će razmatrati i novi postupak protiv Marića'

I konačno, USKOK je prihvatio tezu o neformalnoj radnoj skupini koja je radila "ne-javno" i odbacio kaznenu prijavu, mada postoji sve više indicija da su, ističe GONG, upravo takve okolnosti omogućile da, umjesto javnog, prevladaju skriveni partikularni interesi.

"Ovi događaji još jednom potkrepljuju važnost ostvarivanja dugogodišnjih zahtjeva GONG-a da se zakonski reguliraju kontakti između javnih dužnosnika i predstavnika privatnih interesa", zaključuje ta nevladina udruga u priopćenju.

Tema: Akcija Agrokor

Možda vas zanima i ovo:
Message