Obavijesti

News

Komentari 46

GONG upozorava: U biračkim odborima u BiH članovi HDZ-a

GONG upozorava: U biračkim odborima u BiH članovi HDZ-a
1

U Banja Luci cijeli je Gradski odbor HDZ BiH imenovan u biračke odbore, a sporan je i slučaj Sarajeva gdje je desetak članova HDZ-a BiH imenovano u biračke odobre

VIDEO

Udruga Gong upozorila je u četvrtak na kršenje zakona po kojem članovi biračkih odbora ne smiju biti članovi stranaka, navodeći primjere iz Banja Luke i Sarajeva gdje su članovi HDZ-a BiH imenovani u biračke odbore.

U Banja Luci cijeli je Gradski odbor HDZ BiH imenovan u biračke odbore, predsjednik gradskog odbora HDZ-a BiH Davor Pranjić, dopredsjednik Mario Papić, tajnica Ivana Lukenda i rizničar Kristijan Nikolić, ističe Gong u priopćenju.

Sporan je i slučaj Sarajeva gdje je desetak članova HDZ-a BiH imenovano u biračke odobre. Tako je, primjerice, predsjednica biračkog odbora Maja Gagović ujedno i članica Županijskog odbora HDZ-a BiH, a zamjenik predsjednika odbora Dalibor Kocić član općinske organizacije HDZ-a BiH Novi Grad, navodi Gong kojem su građani dojavili sporne primjere.

Gong stoga poziva Državno izborno povjerenstvo (DIP) da hitno reagira, a građane da mu prijave ako primijete da su članovi stranaka u biračkim odborima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pritom podsjećaju da biračke odbore u Hrvatskoj imenuju općinska i gradska izborna povjerenstva, a one u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu DIP. Sastavi odbora mogu se vidjeti na internetskim stranicama www.izbori.hr.

"Smatramo da bi bolje bilo kada bi stranke, odnosno kandidati za predsjednika, imali mogućnost imenovati svoje predstavnike, jer bi se tako bolje uspostavila međusobna kontrola, kao što se radi na parlamentarnim izborima", poručuju iz Gonga ističući kako godinama upozoravaju na spornu praksu popunjavanja formalno nestranačkih biračkih odbora, kakve predviđa Zakon o izboru predsjednika, sa članovima bliskim vlastima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu
UOČI DRUGOG KRUGA

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu

'Poštujući građane i interes svih nacionalnih televizija koje žele organizirati debatu predsjedničkih kandidata, predlažem im - dogovorite i organizirajte zajedničku debatu', poručio je Milanović

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati
'VRIJEDE DRUGA PRAVILA'

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati

Da se i u bolnicama, pogotovo u doba digitalizacije, može organizirati i glasovati govore iskustva drugih država. Ipak, kod nas to nije bilo moguće, što govore iskustva pacijentica
Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost
ZNAKOVITE PORUKE NA FEJSU

Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost

Pobjednik prvog kruga izbora istaknuo je da nitko u Hrvatskoj ne može biti drugi i osjećati se kao građanin drugog reda, a aktualna predsjednica rekla je kako će konačna pobjeda biti pobjeda naroda