News

Komentari 13

Goran iz Velike Pisarnice: Moj telac Luigi već sad ima 100 kila

Goran iz Velike Pisarnice: Moj telac Luigi već sad ima 100 kila

Težina krava nerijetko iznosi i više od 800 kilograma, a muško tele koje je dobio Tkaličanec možda će dostići i težinu od gotovo dvije tone, a Luigi je već poprimio 50 posto očevih gena

Prije dva tjedna krava simentalka, koja je umjetno oplođena, otelila je malog Luigija, koji je već nakon 14 dana dosegnuo težinu od 100 kilograma, a možda i koju kilu više, govori nam Goran Tkaličanec (42), farmer iz Velike Pisanice.

Na Goranovoj farmi oteljeno je prvo chianina govedo u Hrvatskoj. To je jedna od najstarijih pasmina goveda, koju su, posebice u Italiji, njezinoj domovini, još do polovice prošlog stoljeća koristili kao radnu pasminu.

No ona je poznata i izvan granica Italije po tome što je najkrupnije govedo na svijetu. 

POGLEDAJTE VIDEO Telac Luigi

Bikovi u grebenu često premašuju visinu od 180 centimetara, a volovi dosegnu i “košarkaške” visine, malo iznad dva metra. Težina krava nerijetko iznosi i više od 800 kilograma, a muško tele koje je dobio Tkaličanec možda će dostići i težinu od gotovo dvije tone.

Ako je suditi prema prvim znacima, koji se vide nakon dva tjedna od kada je ugledalo svijet, onda bi Luigi mogao imati težinu i dva bika poznatih pasmina u nas. 

telici

Dostiže cijenu Mercedesa

- Nabavio sam sjeme te pasmine, koja se ističe po kvaliteti mesa, iz Italije, odnosno iz okolice Firence, jer se od toga goveda radi poznati firentinski odrezak. Meso je poznato po vrhunskoj kvaliteti te je zaštićeno oznakom izvornosti – pojašnjava uspješni farmer, koji je inače i prije nekoliko godina uspio križanjem japanske pasmine wagyu dobiti već drugo u nizu teladi najskupljega goveda na svijetu, koje na burzama dostiže cijenu jednog Mercedesa. 

Kad je riječ o govedu chianina, vlasnik tvrdi da je Luigi već sad poprimio najmanje 50 posto očevih gena, jer je kod primitivnih goveda uobičajeno da “povuku” više gena u odnosu na pasmine poput simentalca, koje su nastale križanjem. Kako je riječ o muškom teletu, onda će ono ostati u tovu dok ne postigne komercijalne uvjete. 

telici

Tkaličanec je ohrabren prvim teletom, koje se, u usporedbi s japanskim ili simentalcem, pokazalo poput diva jer je gotovo duplo veće i dva i pol puta teže.

Ponovno će ići na usjemenjivanje kako bi dobio žensko tele i, prema iskušanoj recepturi, treća generacija otelila bi čisto chianina govedo, što će uskoro postići s japanskom pasminom wagyu.

Najčitaniji članci