Obavijesti

News

Komentari 13

Goran iz Velike Pisarnice: Moj telac Luigi već sad ima 100 kila

Goran iz Velike Pisarnice: Moj telac Luigi već sad ima 100 kila
5

Težina krava nerijetko iznosi i više od 800 kilograma, a muško tele koje je dobio Tkaličanec možda će dostići i težinu od gotovo dvije tone, a Luigi je već poprimio 50 posto očevih gena

VIDEO

Prije dva tjedna krava simentalka, koja je umjetno oplođena, otelila je malog Luigija, koji je već nakon 14 dana dosegnuo težinu od 100 kilograma, a možda i koju kilu više, govori nam Goran Tkaličanec (42), farmer iz Velike Pisanice.

Na Goranovoj farmi oteljeno je prvo chianina govedo u Hrvatskoj. To je jedna od najstarijih pasmina goveda, koju su, posebice u Italiji, njezinoj domovini, još do polovice prošlog stoljeća koristili kao radnu pasminu.

No ona je poznata i izvan granica Italije po tome što je najkrupnije govedo na svijetu. 

POGLEDAJTE VIDEO Telac Luigi

Pokretanje videa...

Telac Luigi 02:00

Bikovi u grebenu često premašuju visinu od 180 centimetara, a volovi dosegnu i “košarkaške” visine, malo iznad dva metra. Težina krava nerijetko iznosi i više od 800 kilograma, a muško tele koje je dobio Tkaličanec možda će dostići i težinu od gotovo dvije tone.

Ako je suditi prema prvim znacima, koji se vide nakon dva tjedna od kada je ugledalo svijet, onda bi Luigi mogao imati težinu i dva bika poznatih pasmina u nas. 

telici

Dostiže cijenu Mercedesa

- Nabavio sam sjeme te pasmine, koja se ističe po kvaliteti mesa, iz Italije, odnosno iz okolice Firence, jer se od toga goveda radi poznati firentinski odrezak. Meso je poznato po vrhunskoj kvaliteti te je zaštićeno oznakom izvornosti – pojašnjava uspješni farmer, koji je inače i prije nekoliko godina uspio križanjem japanske pasmine wagyu dobiti već drugo u nizu teladi najskupljega goveda na svijetu, koje na burzama dostiže cijenu jednog Mercedesa. 

Kad je riječ o govedu chianina, vlasnik tvrdi da je Luigi već sad poprimio najmanje 50 posto očevih gena, jer je kod primitivnih goveda uobičajeno da “povuku” više gena u odnosu na pasmine poput simentalca, koje su nastale križanjem. Kako je riječ o muškom teletu, onda će ono ostati u tovu dok ne postigne komercijalne uvjete. 

telici

Tkaličanec je ohrabren prvim teletom, koje se, u usporedbi s japanskim ili simentalcem, pokazalo poput diva jer je gotovo duplo veće i dva i pol puta teže.

Ponovno će ići na usjemenjivanje kako bi dobio žensko tele i, prema iskušanoj recepturi, treća generacija otelila bi čisto chianina govedo, što će uskoro postići s japanskom pasminom wagyu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca