Obavijesti

News

Komentari 9

Vladimir je sinu Goranu 1991. rekao: ‘Ne boj se’. I nestao...

Vladimir je sinu Goranu 1991. rekao: ‘Ne boj se’. I nestao...
4

JOŠ GA TRAŽI: Olgi Edelinski suprug je sa sinom završio u logoru u Dalju. Sin je razmijenjen, a Vladimira ni danas nema. Olga mu samo želi zapaliti svijeću na grobu

VIDEO

Kad su nas četnici istjerali iz Komerca, mojeg tad 16-godišnjeg sina Gorana i supruga Vladimira autobusima su prebacili u Dalj. Danju su ih držali u kino dvorani, a noću odvozili na streljanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:29



Kad je Goran uspješno razmijenjen, ispričao je posljednji susret s ocem, govori nam Olga Edelinski (69). Za suprugom i danas traga te ne zna što mu se dogodilo ni gdje su mu posmrtni ostaci.

- Te noći izveli su ih na streljanje. Bila je noć. U mraku su svijetlile samo njihove kokarde. Postrojili su ih, stali ispred njih i rekli: ‘Ustaše, sad ćemo vas poubijati!’. Otac je Gorana primio za ruku i rekao mu: ‘Sine, ne boj se’. Te noći nisu pucali, radilo se samo o psihičkom zastrašivanju. I to je zadnji put da je Goran vidio oca - tužno priča Olga. Iako je pokušavala saznati suprugovu sudbinu, do danas joj to nije uspjelo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


Bila je na svakoj razmjeni, od Nemeta, “Svi za sve”, no za njezina Vladimira nitko nije znao.

- Jedan čovjek mi je 1993. godine ispričao da su Quicka (kako su zvali Vladimira) iz Dalja vozili u Vukovar na raščišćavanje. Šepao je na desnu nogu i nije smio pričati. Što se s njim uistinu dogodilo, nikad nisam uspjela saznati. Pričalo se da su ih slagali na skelu, pustili je u Dunav i gađali ih minobacačem. Znam samo da sam do ožujka 1992. osjećala strahovitu tjeskobu, stezanje u srcu, no iza toga je prošlo. Čak sam jednog Srbina koji je oženjen za Hrvaticu pitala što je s mojim mužem, a on mi je ovako odgovorio: ‘Nemoj ga tražiti, nemoj me ništa pitati, znaš da imam djecu’. Tako da vam ni danas ne znam što mu se desilo – nemoćno širi ruke Olga te nastavlja:

- Kad vidim da nemam izlaza, dođe mi da zaplačem te isplačem svu tugu i bol. A onda izmolim očenaš, zamolim nebesa da napokon nađem posmrtne ostatke supruga, da mu na grobu zapalim svijeću - kaže Olga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...