Obavijesti

News

Komentari 14

'Gordan Jandroković nije prekršio Izborni etički kodeks'

'Gordan Jandroković nije prekršio Izborni etički kodeks'
1

Jandrokovića je prijavio SDP-ovac Saša Đujić, ustvrdivši da je za 'aktualnog prijepodneva' u Saboru, više puta naveo da je Ressler nositelj liste HDZ-a na izborima za Europski parlament

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandoković nije prekršio Izborni etički kodeks kada je za nedavnog saborskog 'aktualnog prijepodneva' više puta spomenuo da je Karlo Ressler nositelj HDZ-ove liste na izborima za Europski parlament, utvrdilo je u utorak Etičko povjerenstvao.

Jandrokovića je Povjerenstvu prijavio SDP-ov saborski zastupnik Saša Đujić, ustvrdivši da je za 'aktualnog prijepodneva' u Saboru, „u razdoblju od 10,11 do 10,14 sati“,  više puta naveo da je Ressler nositelj liste HDZ-a na izborima za Europski parlament. Time je, smatra Đujić, povrijedio Zakon o financiranju političkih aktivnosti izborne promidžbe i referenduma, te Izborni etički kodeks.

Polazeći od činjenice da se sjednica Sabora izravno prenosila na Hrvatskoj televiziji i da 'aktualno prijepodne' posebno u predizborno vrijeme izaziva veliki interes javnosti, Đujić je u prijavi naveo da takva promocija nositelja liste HDZ-a od strane predsjednika Hrvatskog sabora predstavlja 'grubu povredu članka 37. stavka 3. Zakona o financiranju i točaka IV. i III. Kodeksa'.

Etičko je povjerenstvo, međutim, utvrdilo da u opisanom slučaju nema elemenata povrede Kodeksa i da kontekst u kojem je Jandroković izgovarao Resslerovo ime ne sugerira postojanje namjere promicanja kandidata.

Dodaje i da Đujićeva prijava nije dovoljno obrazložena i dokumentirana kako bi dostatno upućivala na zaključak o postojanju namjere promocije stranačke liste.  „Predsjednik Hrvatskog sabora, sukladno saborskom Poslovniku, ima ovlast i dužnost u okviru vođenja sjednica komunicirati sa zastupnicima, davati i oduzimati riječ, primjenjivati stegovne mjere i sl. Slijedom navedenog, Etičko povjerenstvo smatra da Jandroković nije izišao iz okvira uobičajenih ovlasti i dužnosti predsjedatelja u vođenju saborske sjednice“, ističe Povjerenstvo.

U prijavljenom slučaju nije riječ o kršenju Izbornog etičkog kodeksa, zaključilo je Povjerenstvo.

Prije donošenje tog zaključka, Povjerenstvo je pregledalo snimku 'aktualnog prijepodneva' u srijedu, 24. travnja u razdoblju na koje se odnosi Đujićeva prijava, te je utvrdilo da je predsjedavajući Jandroković, u nekoliko navrata spomenuo Resslerovo ime i to u kontekstu rasprave o tome kako se ispravno izgovara prezime Ressler, a što je potaknuo drugi zastupnik, Gordan Maras (SDP), na način da je komentirajući Resslera u ulozi nositelja liste HDZ-a pogrešno izgovorio njegovo prezime.

Bez obzira na odluku u tom predmetu, Povjerenstvo još jednom apelira na sudionike izbora, ali i sve ostale dužnosnike na svim razinama vlasti, da se u svrhu osiguranja jednakosti svih u mogućnostima predizbornog predstavljanja, kao i temeljnog poštenja i korektnosti u izbornom postupku, tijekom izborne promidžbe suzdrže od korištenja medijskim i drugim prednostima koje imaju pred ostalim sudionicima izbora po osnovi obnašanja javne dužnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"