Obavijesti

News

Komentari 213

'Nismo utvrdili na koji način i kada je Praljak nabavio otrov...'

'Nismo utvrdili na koji način i kada je Praljak nabavio otrov...'
1

Nije utvrđeno nijedno kazneno djelo, stoji u zaključku istrage nizozemskog državnog odvjetništva o okolnostima samoubojstva generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici

VIDEO

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je u petak da istraga okolnosti samoubojstva generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici nije pokazala kada se i kako bivši zapovjednik Glavnog stožera HVO-a domogao cijankalija.

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je da istragom samoubojstva nije uspjelo utvrditi na koji se način i kada domogao cijankalija koji je popio nakon što je pravomoćno proglašen krivim za ratne zločine u BiH, niti je li mu netko u tome pomogao.

- Istraga smrti g. Slobodana Praljka dovršena je. Branjenik Praljak prošle je godine počinio samoubojstvo u sudnici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nakon što je sud objavio presudu protiv njega. Istraga nije pokazala na koji je način i kada g. Praljak nabavio cijankalij koji je koristio. Nije utvrđeno nijedno kazneno djelo - navodi se u priopćenju državnog odvjetništva objavljenom na njihovoj internetskoj stranici.

Praljak je u haškoj sudnici  29. studenoga 2017., nakon što mu je žalbeno vijeće potvrdilo presudu od 20 godina zatvora za ratne zločine u Herceg-Bosni popio sadržaj bočice koju je do tada skrivao. Ubrzo nakon toga preminuo je. Po službenim informacijama to se dogodilo dva sata kasnije u bolnici Westeinde.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

ICTY je zatražio od nizozemskih vlasti da i one provedu istragu.

Popio otrov u sudnici: Praljak je preminuo u bolnici u Haagu
Popio otrov u sudnici: Praljak je preminuo u bolnici u Haagu

Nizozemci su utvrdili da posjedovanje cijankalija nije kazneno djelo u Nizozemskoj. Pregledom snimaka nadzornih kamera iz pritvora i prostorija Haškog suda nije uočeno ništa sumnjivo i nije se vidjelo niti da je Praljak nosio bočicu niti da mu je tko drugi dao.

Prema iskazima svjedoka s kojima je nizozemsko državno odvjetništvo razgovaralo Praljak je o samoubojstvu razmišljao neko vrijeme. On je već spakirao svoje stvari za slanje u Hrvatsku i s nekoliko se ljudi oprostio u nekoliko navrata no svjedoci su to povezivali s krajem žalbenog postupka.

U oproštajnom pismu obitelji napisao je da je davno odlučio okončati svoj život u slučaju osuđujuće presude.

Nizozemsko državno odvjetništvo navodi da se ne može isključiti da je Praljak bio dugo vremena u posjedu otrova jer se može spremiti u obliku suhe tvari i za samoubostvo je potrebna mala količina.

- U tom kontekstu nije čudno da je doprema ili čuvanje tvari prošlo nezamijećeno - zaključili su Nizozemci.

U prosincu prošle godine ICTY je objavio da je neovisna stručna istraga provedena nakon samoubojstva generala Slobodana Praljka utvrdila da nije bilo nikakvih propusta ili manjkavosti u pravnom okviru Haškog suda u pogledu tretmana zatvorenika i da prema tome nije potrebna nikakva izmjena pravila o njegovu radu.

Praljkova odvjetnica Nika Pinter nakon njegova samoubojstva kazala je novinarima kako je Praljak to učinio jer nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 213
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora