Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
58 komentara

Gotovina i Markač izašli na slobodu prije točno 2 godine

Nakon odbacivanja prvostupanjske presude, hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač izašli su iz haškog pritvora prije točno dvije godine, 16. studenog

Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
58 komentara

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač izašli su iz haškog pritvora prije točno dvije godine, 16. studenog 2012. godine .

Žalbeno vijeće Haškog suda odbacilo je prvostupanjske presude od 24 godine zatvora za Gotovinu i 16 godina za Markača i, uz tvrdnju da nije postojao udruženi zločinački pothvat, oslobodilo hrvatske generale . Gotovina i Markač pušteni su na slobodu i zrakoplovom Vlade vratili u Hrvatsku, gdje su ih na glavnom zagrebačkom trgu dočekale tisuće građana.

- Rat pripada povijesti. Svi zajedno se trebamo okrenuti budućnosti. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu - rekao je Gotovina.

- Moj ponos je bio srušen optužnicom da sam član zločinačkog pothvata. Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese - kazao je general Markač.

Rekao je da je sretan što će naša i generacije poslije nas moći govoriti kako Hrvatska nema nikakvu mrlju, gradimo budućnost bez ikakve mrlje na svojoj povijesnoj karti.

Tužiteljstvo nije podnijelo zahtjev za reviziju postupka, oslobađajuća je presuda postala pravomoćna prije godinu dana, 18. studenog 2013. godine, točno na Dan sjećana na vukovarsku tragediju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message